wtorek, 27 listopada 2012

Szpinakowa zupa-krem z zieloną fasolką i pieczarkami



Niezwykle kremowa zupa, która swym kolorem urozmaici jesienne "niezielone" dni... :)



Składniki:

·         rosół lub wywar warzywny (może być też z kostki rosołowej)
·         ok. 400 - 450 g szpinaku
·         10 pieczarek
·         ok 300 g zielonej fasolki szparagowej (świerza lub mrożona)
·         3 ząbki czosnku
·         pół cebuli
·         3 łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego/greckiego)
·         1 łyżka mąki
·         oliwa do smażenia
·         sól, pieprz do smaku



Przygotowanie:

W osolonej wodzie ugotować zielona fasolkę (mrożonkę można dodać bezpośrednio do zupy). Na patelni podgrzać oliwę i podsmażyć drobno posiekaną cebulkę i pieczarki. Tak przygotowane warzywa dodać do  gotującego się wywaru.




Na patelni znów rozgrzać oliwę i wrzucić drobno posiekany czosnek, a następnie szpinak.Dodać odrobinę soli i pieprzu, podsmażyć przez chwilę. Niewielką część szpinaku dodać do zupy bezpośrednio, resztę  najpierw zmiksować blenderem.





W kubku rozmieszać śmietanę, mąkę i odrobinę gorącego wywaru. Zdjąć garnek z palnika i ciągle mieszając dodać zawartość kubka, a następnie całość zagotować i doprawić solą oraz pieprzem.




Zupa najlepiej smakuje podana z grzankami przypieczonymi na maśle i odrobiną śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów