wtorek, 27 listopada 2012

Grzane wino z pomarańczą i korzennym aromatem



Grzane czerwone wino - napój idealny na chłodne, ponure i długie jesienne wieczory. Wspaniale rozgrzewa i bezapelacyjnie poprawia humor! :) 




Składniki:
  • butelka czerwonego półsłodkiego (ew. półwytrawnego) wina
  • ok 8-10 goździków
  • 1 pomarańcza
  • odrobina cynamonu, imbiru, kardamonu - opcjonalnie
  • miód (do smaku)


Przygotowanie: 

Pomarańcza obrać tak, by zdjąć jak najwięcej białej błonki (powoduje ona gorzkawy smak), następnie podzielić na cząstki i pokroić na mniejsze kawałki.
Do garnka wlać wino i postawić na palniku na małym ogniu. Dodać pomarańcza i goździki. Jeśli ktoś lubi korzenne przyprawy można dodać również odrobinę cynamonu i imbiru. Wszystko razem podgrzać, uważając aby wino się nie zagotowało. Zdjąć z palnika i dosłodzić do smaku miodem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów