poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Paprykowo- cukiniowa zupa krem

Cukinia świetnie sprawdza się jako baza do wszelkich zup- kremów. Nie tylko dlatego, że jest zdrowa i dobrze smakuje, ale również dlatego, że nadaje odpowiednią konsystencję. A dodatek czerwonej papryki sprawia, że zupa nabiera pięknego koloru i wyraźnego smaku.


Składniki:
  • 2 małe cukinie
  • 1 czerwona papryka
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • natka pietruszki 
  • ząbek czosnku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchewkę oraz paprykę pokrój w kostkę i przełóż do garna, zalej niewielką ilością wody ( tak aby przykryła warzywa) i gotuj do miękkości. Cukinię dokładnie umyj, obierz ze skórki, wydrąż pestki i również pokrój w kostkę. Kiedy warzywa zmiękną dodaj cukinię i duś pod przykryciem jeszcze przez ok 15 min. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i całość zblenduj na gładki krem.

Gotową zupę zdejmij z ognia, dodaj śmietankę i jeszcze raz zagotuj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. 
Przed podaniem posyp świeżą natką pietruszki oraz grzankami.


1 komentarz:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów