piątek, 15 listopada 2013

Naleśniki z gulaszem warzywnym

A może by tak naleśniki? :) 



Składniki:

Naleśniki:
  • 4 jajka
  • szklanka mleka
  • 4 łyżki mąki
Gulasz:
  • 40 dag schabu
  • 1 cebula
  • 1 duża papryka
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawa do gulaszu


Przygotowanie:

Do miski wbij jajka i delikatnie ubij mikserem, dodaj mleko i mąkę. Wymieszaj i odstaw na 20-30 min. Z gotowego ciasta usmaż 4 naleśniki.

Mięso dokładnie oczyść i pokrój w kostkę, następnie obsyp przyprawą do gulaszu i podsmaż na rozgrzanym oleju. Kiedy mięso zmieni kolor dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze chwilę podsmaż. Całość podlej niewielką ilością wody (tak aby mięso było zakryte)i suś przez ok 30 min. Następnie dodaj obraną i pokrojoną w talarki marchewkę oraz paprykę pokrojoną w słupki. Całość duś jeszcze pod przykryciem przez kolejne 30 min. Pod koniec zrób sos: Dokładnie zmieszaj mąkę ze śmietaną, dodaj odrobinę wody w której dusiło się mięso i wlej całość do reszty energicznie mieszając.Dopraw solą i pieprzem.

2 komentarze:

  1. wyglądają niezwykle apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam naleśniki na słono :) Te wyglądają wyjątkowo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów