piątek, 20 września 2013

Bezcukrowe babeczki z gruszkami

Gruszki to smaczne i baaaardzo słodkie owoce (jeśli są mocno dojrzałe oczywiście ;p ) dlatego też nasze babeczki są zupełnie bez dodatku cukru... a polewę gruszkową polecamy każdemu! mniamm... połowa została zjedzona prosto z kubeczka :)



Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • 5-6 gruszek
  • 2-3 łyżeczki cynamonu

Polewa:
  • 1 gruszka (najlepiej pieczona)
  • 1 łyżeczka kakao

Dodatkowo:
  • orzechy włoskie do dekoracji

Przygotowanie:

Ciasto:
Mąkę przesiej na stolnicę i dokładnie posiekaj z margaryną. Na środku ciasta zrób wgłębienie, wbij jajko, dodaj śmietanę i odrobinę soli. Zagnieć jednolite i sprężyste ciasto (w razie potrzeby dodaj mąki lub jogurtu). Owiń folią i włóż na co najmniej godzinę do lodówki.

Nadzienie:
Gruszki pokrój w drobną kostkę i dokładnie wymieszaj z cynamonem.

Polewa:
Pokrojoną w kosteczkę gruszkę przełóż do małego garnuszka, podlej odrobiną wody i duś przez ok 10 min. Następnie zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

Wychłodzone ciasto porcjami wałkuj na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok.0,5 cm. Następnie nawiń na wałek i przenieś na delikatnie wysmarowane tłuszczem foremki. Ciasto lekko rozwałkuj i wciśnij do środka. Wyłożone ciastem foremki wypełnij nadzieniem i piecz w rozgrzanym do 180C piekarniku przez ok 20-30 min. 

Przed podaniem polej polewą i udekoruj kawałkami orzechów.

2 komentarze:

  1. Wygladaja tak smakowcie ze az sinka cieknie mniam .!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów