piątek, 8 lipca 2016

Ciasto jogurtowe z jagodami

Jagody to pyszne i niezwykle cenne dla naszego zdrowia owoce. Sezon na nie trwa dość krótko, dlatego póki lasy pełne są borówek, trzeba się nimi nacieszyć!! Jeśli jednak latem nie zdążymy, zawsze można użyć domowych jagód ze słoiczka lub kupić mrożone:) Świetnym pomysłem będą wszelkie wypieki z jagodami.



Składniki:
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • cukier puder do posypania
  • jagody

Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym oraz jogurtem i olejem, następnie całość wlej do mąki. Delikatnie wymieszaj ( nie wolno ubijać!!! - tylko mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką).

Ciasto przełóż do blachy o wymiarach 20x20 cm, posyp umytymi i osuszonymi wcześniej jagodami, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok 30 min w temp. 180C

Ostudzone posyp cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. uwielbiam jagody i wszystko, co jest z nimi związane.
    Twoje ciasto wygląda bardzo kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto zawsze robilam ze sliwkami, ale to z jagodami musi byc rownie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów