wtorek, 12 stycznia 2016

Wielkopolski ser smażony

Wielkopolski ser smażony dla Poznaniaków jest tym, czym precle dla Krakowian. Podawany z kminkiem, posiada zwartą i gęstą konsystencję oraz intensywny smak.Ser idealny na kanapki - na śniadanie, podwieczorek, kolację czy na wynos do pracy bądź szkoły.




Składniki:
  • 1 kg białego sera
  • 4 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • sól i pieprz do smaku
  • inne dodatki według uznania (najczęściej spotyka się wersję z kminkiem, jednak można użyć również innych przypraw np. czosnku, szczypiorku czy papryki )
Przygotowanie:
Ser przełóż najlepiej do metalowej miseczki, delikatnie rozkrusz w palcach i posyp sodą. Delikatnie zamieszaj, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni lub do momentu uzyskania charakterystycznego ostrego zapachu i ciągnącej konsystencji.

Na patelni rozpuść masło, dodaj ser i podsmażaj aż stanie się całkiem płynny, następnie dodaj żółtko i dopraw solą oraz pieprzem. Przełóż do miseczki lub specjalnej foremki i odstaw aż się zetnie.



7 komentarzy:

  1. Super !!! Zawsze kupowalam taki ser w sklepie ale tym razem chyba skusze sie na samodzielne jego zrobienie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ser smażony, szczególnie lekko podgrzany jak jest taki ciągnący :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę się przyznać, że jeszcze nigdy nie jadłam sera smażonego :}

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak byłam dzieckiem to bywał u nas taki ser w domu, ale jakoś nigdy nie zostałam fanem. Smaki się zmieniają, muszę kiedyś spróbować czy teraz mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A co zrobić, gdy zrobi się gorzki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po dodaniu sody ser co prawda kwaśnieje, nabiera charakterystycznego zapachu i zmienia smak, ale jeśli wyszedł gorzki to musi być coś nie tak, prawdopodobnie to wina twarogu. Pozdrawiam :)

      Usuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów