czwartek, 28 grudnia 2017
sobota, 25 listopada 2017
a'la Strogonow
poniedziałek, 23 października 2017
Bananowe racuszki drożdżowe
Choć zapewne wszyscy znają je w wersji "jabłkowej"... zapewniamy, że puszyste racuszki z bananami to nie mniej smakowita przekąska :)
sobota, 23 września 2017
Czekoladowe ciasto z cukinii
Jakiś czas temu kiedy u nas na ogródku był po prostu "wysyp" cukinii, a placuszki i zupa krem już się przejadły chciałam zrobić coś innego. Przeglądając przepisy wpadłam na czekoladowe ciasto z cukinią i jak się okazało był to strzał w dziesiątkę! Ciasto jest bardzo wilgotne, a do tego mega czekoladowe, czyli to co lubię najbardziej ;) Choć początkowo byłam do niego dość sceptycznie nastawiona, to wszystko wyszło wspaniale. A teraz kiedy mam zamiar upiec takiego "cukiniowego murzynka" to od razu robię podwójną porcję, bo znika w tempie błyskawicznym ;)
środa, 6 września 2017
Zupa - krem z cukinii
Sezon cukiniowy powoli dobiega końca, więc warto skorzystać z okazji że jest ona jeszcze wszędzie dostępna i może skusić się na porcję tej oto zupy?
poniedziałek, 28 sierpnia 2017
wtorek, 22 sierpnia 2017
Bajgle pizzowe
Taka wersja pizzy z pewnością zaskoczy gości na nie jednej imprezie! Bajgle wystarczy podać z sosem czosnkowym ( przepis tutaj ) i idealna przekąska gotowa!
Zupa-krem z zielonego groszku i marchewki
Błyskawiczna i niezwykle prosta w przygotowaniu zupa-krem z zielonego groszku i marchewki. Tę zupę można wzbogacić różnymi dodatkami... jednak najlepiej smakuje ze zrumienionymi na masełku kosteczkami pieczywa :)
poniedziałek, 7 sierpnia 2017
Domowe wafle z masą z galaretki
Smaki dzieciństwa ;) domowe wafle z masą z galaretki i śmietany- szybkie i smaczne, a do tego przygotowane tylko z 4 składników.
Zanim jednak przystąpicie do przygotowywania wafla upewnijcie się że kupione przez Was andruty są grube i mocne, ponieważ zamiast chrupiącego deseru może wyjść jedna wielka gumowa ciapa ;)
czwartek, 20 lipca 2017
Ogórki kiszone
Pierwsze tegoroczne słoiki z ogórkami kiszonymi są u mnie już zrobione, dlatego też chciałabym podzielić się z Wami chyba najlepszym (jak dla mnie) przepisem na nie.
Ogórki kiszone u mnie w domu są już pewnego rodzaju corocznym rytuałem, ale zawsze miałam z nimi problem...albo wychodziły za miękkie, albo puste w środku...Dopiero kiedy dowiedziałam się że dodając liść porzeczki oraz liść winogronu do słoika możemy temu zapobiec ogórki w końcu były takie jak być powinny! A dlaczego właśnie liście? Ponieważ zawierają garbniki, które sprawiają że ogórki są jędrne, a kiszonka smaczniejsza. A Wy? Jakie macie sposoby na ogórki idealne?
Ogórki kiszone u mnie w domu są już pewnego rodzaju corocznym rytuałem, ale zawsze miałam z nimi problem...albo wychodziły za miękkie, albo puste w środku...Dopiero kiedy dowiedziałam się że dodając liść porzeczki oraz liść winogronu do słoika możemy temu zapobiec ogórki w końcu były takie jak być powinny! A dlaczego właśnie liście? Ponieważ zawierają garbniki, które sprawiają że ogórki są jędrne, a kiszonka smaczniejsza. A Wy? Jakie macie sposoby na ogórki idealne?
poniedziałek, 10 lipca 2017
Domowe hamburgery
Chyba każdy z nas w swoim życiu chociaż raz jadł hamburgera z ulicznej budki czy baru z szybkim jedzeniem. Jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu oraz niezbyt zdrowe dodatki hamburger nie cieszy się dobrą opinią wśród dietetyków i osób dbających o linię. Dlatego też my postanowiłyśmy przygotować nieco "zdrowszą" jego wersję. Zamiast gotowej bułki nafaszerowanej różnymi dziwnymi dodatkami- upiekłyśmy je samodzielnie, również kotlety są domowej roboty, a warzywa prosto z przydomowego ogródka :)
wtorek, 4 lipca 2017
Bułki do hamburgerów
Najlepszy przepis na bułeczki jakie kiedykolwiek robiłam. Są szybkie w przygotowaniu a do tego bardzo smaczne! Ja przygotowałam je z myślą o hamburgerach, ale są one tak uniwersalne że posmarowane samym masłem lub nadziane dżemem będą smakować wspaniale :)
piątek, 23 czerwca 2017
Kremowy deser z truskawkami
Ostatnie dni mocno dają się we znaki pod względem upałów, dlatego dzisiaj mamy dla Was deser idealny. Delikatna i kremowa masa budyniowa, orzeźwiające truskawki i chrupiące herbatniki- połączenie któremu nikt się nie oprze, a to wszystko tylko w jednej szklance! :)
piątek, 9 czerwca 2017
Drożdżówki z truskawkami
Sezon truskawkowy w pełni, dlatego też na słodkie śniadanie czy po prostu deser proponujemy wspaniałe, baaardzo mięciutkie i niezwykle łatwe drożdżóweczki, które z pewnością zasmakują niejednemu miłośnikowi tych owoców. A dodatek kruszonki sprawi, że poczujemy się jak w najlepszej cukierni :)
sobota, 27 maja 2017
Grillowana bagietka z masłem czosnkowym
Weekendowo - koniecznie grillowo! :)
Grillowana bagietka z masłem czosnkowym to hit kulinarny każdej imprezy, zarówno w domu jak i w plenerze. Ten pyszny i chrupiący przysmak świetnie sprawdzi się nie tylko jako dodatek do dań z grilla ale również jako samodzielna przekąska.
piątek, 21 kwietnia 2017
Mini tarty z ciasta kruchego
Takie mini tarty to świetny pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Dobrze smakują zarówno na ciepło jak i zimno, a jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, ciasto kruche możemy zastąpić gotowym ciastem francuskim.
czwartek, 6 kwietnia 2017
Śniadaniowe parówki w cieście
Takiego śniadania nikt nie odmówi! Zakręcone parówki ciastem francuskim to świetny sposób, aby zachęcić niejadka do śniadania. Już na sam widok, chce się sięgnąć po jedną z nich! :P
niedziela, 2 kwietnia 2017
Monte Plus - testy
Na reszcie się udało! Po kilkudniowych poszukiwaniach w końcu mogłam kupić nowe desery Monte Plus. A to wszystko za sprawą projektu na platformie trnd, w którym mam słodką przyjemność uczestniczyć.
poniedziałek, 20 marca 2017
Cebulaki
Cebulak, cebularz to jeden z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie lubelskim. Piękny złocisty kolor, chrupiąca skórka oraz niepowtarzalny zapach
sprawiają, że na pierwszy kęs mamy chęć, gdy cebularz jest
jeszcze ciepły, wprost wyjęty z pieca. Ten placek z cebulą nie ma sobie
równych i cała Lubelszczyzna jest z niego tak dumna, jak górale z
oscypka.
Tradycyjnie cebularze robi się z ciasta drożdżowego, zapiekanego z cebulą oraz makiem. Jako, że ja za makiem nie przepadam to dzisiejsza wersja jest właśnie bez niego, ale równie smaczna.
wtorek, 21 lutego 2017
Drink karnawałowy
Jeszcze
tylko do 28.02 możemy cieszyć się tegorocznym Karnawałem, stąd też u
nas przepis na drinka, którego z łatwością przygotujecie na karnawałową
imprezę, a i goście z pewnością będą zachwyceni.
sobota, 11 lutego 2017
Zioła w kuchni
Używasz
ziół podczas gotowania? Jeśli tak plus dla Ciebie, jeśli nie to zacznij! Zioła
to nie tylko wspaniały dodatek do naszych dań, który wzbogaci ich smak, ale
również kopalnia zdrowia. Lecz kiedy i jakie zioła używać? Do czego pasują, a
gdzie niekoniecznie? Dzisiaj przedstawię Wam 10 najczęściej stosowanych ziół w
kuchni.
sobota, 28 stycznia 2017
Domowe zapiekanki
Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zatrzymać się przy ulicznej budce z zapiekankami i skusić się na jedną chrupiącą bułkę z serem... A co powiecie na jej domową wersję? Chrupiąca na zewnątrz, miękka w środku, a farsz...sami możecie dowolnie modyfikować w zależności od Waszych upodobań lub zawartości lodówki :P Idealna propozycja na szybką i smaczną kolację.
poniedziałek, 16 stycznia 2017
Guacamole
Guacamole, czyli dip z awokado jest to jedno z typowych dań kuchni meksykańskiej, a nazwa pochodzi z dawnego języka nahuatl, ahuacama alli (ahuacatl – awokado, molli – sos). Do przygotowania guacamole potrzebujemy wyłącznie awokado, sól i cytrynę. Jeśli lubisz bardziej urozmaicone sosy możesz dodać również cebulę, chili, kolendrę czy nawet pomidora. Jednak sekretem najlepszego guacamole jest oczywiście awokado. Tylko dobre i mocno dojrzałe gwarantuje najlepszy smak sosu.
poniedziałek, 2 stycznia 2017
Sernik krakowski
Serniki bardzo często piecze się z samej masy serowej jedynie z dodatkiem bakalii. Jeśli jednak upieczemy go na kruchym spodzie, to nie tylko będzie smaczniejszy, ale i wykorzystując część ciasta możemy go wspaniale udekorować, tworząc na wierzchu piękną kratkę. Tym razem proponujemy sernik właśnie w takiej wersji, z prawdziwego twarogu, z dodatkiem rodzynek oraz kruchego spodu.
Subskrybuj:
Posty (Atom)