Danie błyskawiczne w przyrządzeniu, a przy tym cudowni rozgrzewa w chłodne dni. Jako dodatek do sosu świetnie sprawdzi się również kuskus, kasza pęczak czy makron ;p
- 500 g piersi z kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 papryka,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1/2 puszki kukurydzy (można dodać całą),
- 1 woreczek ryżu,
- 1 puszka pomidorów,
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- trochę wody (jeśli sos będzie zbyt gęsty),
- olej do smażenia,
- sól, pieprz,
- ok. 1 łyżeczka cukru (dla złagodzenia smaku)
- słodka i ostra papryka (wg. uznania)
- tabasco (opcjonalnie),
Przygotowanie:
Kurczaka opłucz, oczyścić i pokrój w dużą kostkę, następnie dopraw solą i pieprzem. Posiekaną w piórka cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj kurczaka i podsmaż, dorzuć pokrojoną w paski paprykę. Całość smażyć do czasu gdy papryka lekko zmięknie. Przełóż wszystko do garnka (lub pozostaw na patelni jeśli jest wystarczająco duża), podlej wodą, dodaj koncentrat i pomidory z puszki oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj i dosyp kukurydzę oraz czerwoną fasolkę.
Ryż przygotuj według przepisu na opakowaniu i dodaj do sosu.
bardzo lubię takie jednogarnkowe dania :) zwłaszcza z meksykańską nutą :)
OdpowiedzUsuńprzepis zapisuję do wypróbowania :)
Zrobiłam dziś na obiad, zniknęło w mgnieniu oka:) Pyszne!
OdpowiedzUsuńDzięki! :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :) Mam pytanie, myślisz, że kobiety w ciąży mogą jeść takie potrawy? Jeżeli tak to jakiego kurczaka najlepiej kupić? Takiego zdrowszego z gwarancją jakości QAFP czy zwykłego, tańszego kurczaka? Dziękuje za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam, W kwestii kurczaka niestety nie potrafię pomóc... ale jeśli chodzi o pikantne potrawy to raczej przeciwwskazań nie ma :) A w razie gorszego samopoczucia tzn. na zgagę ponoć świetnie działa woda ,,Zuber" :) Pozdrawiam
UsuńA na ile porcji to starczy?
OdpowiedzUsuńhmmm... mi wyszło jakieś 4 porcje :)
UsuńSuper przepis, już wypróbowałam i jest pyszne :) Dodałam Przyprawe meksykańską i Taco de Tortilla. Przyprawy te to NPS-MIX, zakupiam je na www.najlepszeprzyprawyswiata.pl
OdpowiedzUsuńZrobiłam z dwoma woreczkami ryżu, wyszedł mi cały garnek, który zniknął jednego dnia! Bardzo dobre ^^ Ale chyba opłaca się kurczaka w przyprawach trochę potrzymać. I osobiście wolę małe kawałki kurczaka : ) ŚWIETNY PRZEPIS będę robić częściej <3
OdpowiedzUsuńwłaśnie robią to danie tylko nie wiem czy te fasolke jak dam i kukurydze to dusić mam to jeszcze razem???????? pozdr
OdpowiedzUsuńTak, ale dosłownie przez chwilkę.Tak tylko żeby się zagrzały :) Pozdrawiam i życzę smacznego! :)
UsuńSUPER PRZEPIS, PYSZNIE WYSZŁO BLAAAAŁ
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakowało! :) pozdrowienia
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNajlepszy przepis na kurczaka po meksykańsku!! Kiedyś zrobiłam, dziś szukałam dokładnie tego przepisu i znalazłam <3 Dodawałam cały sok z pomidorów w puszce i wychodziło rzadsze. Dziś dodam połowę tego soku i... zobaczymy ;)
OdpowiedzUsuńmm ;)
OdpowiedzUsuńO tak - takie jednogarnkowe dania są bardzo smaczne, a przede wszystkim nie są czasochłonne :) Sos pomidorowy z kukurydzą i czerwoną fasolą to bardzo dobre połączenie - z chęcią zrobię to danie na obiad. Mam nadzieję, że mi się uda ;)
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam i jestem jakaś zdegustowana. Czegoś, jakiegoś smaku mi tu brakuje, a nie wiem czego...
OdpowiedzUsuńZrobiłam wszystko wg przepisu, a jednak czuję pewien niedosyt " pysznego smaku".
I nie jest to tylko moja opinia, panowie tez mają takie odczucie i także im brak pomysłu, na to "coś" czego nie ma ...
Mnie wyszło podobnie, i nie wiem gdzie tkwi błąd
UsuńJa dodalam jeszcze czosnek do smaku i kolendre wyszlo lepsze.pozdrawiam
UsuńJa dodalam jeszcze czosnek do smaku i kolendre wyszlo lepsze.pozdrawiam
UsuńA ja dodalam ananasa z puszki i wlałam troche tego soku. Pychota
UsuńByło przepyszne, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpycha ! tyle że ja miałem mega pikantne. Zrobiłem sobie wszystko dość pikantne bo takie lubie i przy dodawaniu kukurydzy z puszki okazało się że osoba która ją kupiła nie zauważyła że jest ona z chilli :D Ale i tak bardzo dobre !
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszmy, że smakowało :) pozdrawiamy :)
Usuńmozna dodac pora?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, dodatek pora może tylko nieco wyostrzyć smak, ale nie powinien go zepsuć :)
OdpowiedzUsuńWitam czy mozna zastapic pomidory w puszcze swiezymi? Jesli tak to w jakiej proporcji?
OdpowiedzUsuńA jesli jednak z puszki to cale bez soku czy zblanszowane?
Zamiast pomidorów z puszki możemy oczywiście użyć ok. 3-4 świeżych. Jeśli jednak zdecydujesz się na pomidory gotowe, dodaj najlepiej te krojone (wraz z sokiem), a jeśli wybierzesz te w całości warto wcześniej je pokroić, aby skrócić ich późniejszy czas duszenia. :) Pozdrawiam :)
Usuńwyszlo pyszne z ziolami prowansalskimi.
OdpowiedzUsuńNo ok ale ile to wszystko robic...co to za przepis dodaj wymieszaj jezu......
OdpowiedzUsuńTakie przepisy są najlepsze!
OdpowiedzUsuńJak komuś czegoś tutaj brakuje, to polecam dodać oregano i kumin, czyli kmin rzymski. Wtedy dopiero będzie smakować po meksykańsku :))) pycha!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńTwoje danie prezentuje się fantastycznie - na pewno jest syte (użycie fasoli zawsze to gwarantuję). Ja, zamarynowałam dziś łopatkę według tego przepisu: https://najlepszewkuchni.pl/przepis/lopatka-wieprzowa-z-grilla-3024.html - jutro trafi na ruszt i na pewno będzie fantastyczne!
OdpowiedzUsuńZrobiłam to dzisiaj na obiad, bardzo pyszne 😋
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda taki kurczak! Super!
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, ale kto to wszystko pozmywa? O.o
OdpowiedzUsuń