niedziela, 29 listopada 2015
Makowiec z jabłkami
Na świątecznym stole nie może zabraknąć makowca. Mak ma nam zapewnić obfitość i szczęście. Podobno im więcej maku w makowcu, tym większa gwarancja pomyślności na cały przyszły rok. Nasza wersja co prawda odbiega od tej tradycyjnej rolady z makiem, ale efekt końcowy jest równie pyszny :)
niedziela, 15 listopada 2015
Pełnoziarniste bajgle miodowe
Pełnoziarniste, puszyste pszenne bajgle, posypane ulubionymi ziarenkami (siemię lniane, mak, sezam) stanowią niezłą alternatywę dla zwykłych bułek.
Przyciągają uwagę charakterystyczną dziurką po środku, a dzięki obgotowaniu ich we wrzątku przed pieczeniem zyskują mięciutkie, lekkie wnętrze i przepyszną złocistą skórkę. Dodatek miodu nadaje im specyficzny aromat.
sobota, 14 listopada 2015
Pasta z zielonego groszku
Zielony groszek jest lekkostrawny oraz odżywczy. Zawiera dużo błonnika oraz wiele składników mineralnych tj. żelazo, wapń czy fosfor oraz witaminy A, B, C, E. Działa także odkwaszająco i regulująco na procesy trawienia, wzmacnia również wzrok i poprawia cerę. Dlatego też warto włączyć go do naszego jadłospisu np. pod postacią takiej oto pysznej pasty, podanej najlepiej na jeszcze ciepłej i chrupiącej grzance :)
piątek, 6 listopada 2015
Spaghetti z tuńczykiem
Gdy głodek doskwiera, a w kuchni nie chcesz spędzić zbyt wiele czasu... polecamy pyszne spaghetti z tuńczykiem :) Przygotujesz je w mgnieniu oka! :)
Ryby są jednym z najistotniejszych elementów zdrowej, zbilansowanej diety. Są one źródłem białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz mikroelementów koniecznych do zdrowego funkcjonowania, dlatego tym bardziej zachęcam do ich jedzenia, np. w postaci makaronu z tuńczykiem...
Subskrybuj:
Posty (Atom)