Wszystkim dobrze znane praliny w nieco innej postaci... Delikatność kokosowego kremu złamana słonym posmakiem krakersów - ciasto wyjątkowe, bez wątpienia! :)
Proporcje na tortownice kwadratową 24x24cm lub 20x26cm
(na ok.20 kawałków)
Składniki:
- 2 opakowania budyniu (najlepiej kokosowego)
- 900 ml mleka
- 6 łyżek cukru
- kostka masła
- kieliszek spirytusu
- 200g wiórek kokosowych
- 1 opakowanie krakersów (200g)
Przygotowanie:
Do kubeczka odlej 3/4 szklanki mleka, dodaj proszek budyniowy i cukier. Całość dokładnie rozmieszaj. Pozostałe mleko zagotuj. Kiedy zacznie kipieć wlej rozpuszczone budynie i gotuj aż całość zgęstnieje, następie odstaw w zimne miejsce do wystygnięcia.
Masło utrzyj na gładką masę. Ciągle mieszając stopniowo dodawaj zimny budyń na zmianę z kokosem (część odłóż na posypanie wierzchu). Na koniec wlej alkohol.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie układaj warstwami krakersy-masa-krakersy-masa-krakersy-masa. Wierzch posyp odłożonymi wcześniej wiórkami kokosowymi lub kokosowymi chipsami.
My, do dekoracji użyłyśmy płatków kokosowych firmy SKWORCU które świetnie sprawdziły się jako ozdoba tortu ;) (otrzymałyśmy w paczce).
Rafaello podbija serca wszystkich wielbicieli kokosa! :]
OdpowiedzUsuńnie robię, bo mój T. nie znosi kokosa, więc czuję się bardzo niepocieszona.
Oddałabym wszystko za kaawałek;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam , uwielbiam ....:)
OdpowiedzUsuńJeśli tylko krakersy "przejdą"kremem i są mięciutkie to to ciasto jest bardzo pyszne:)
OdpowiedzUsuńJeśli nie znajdę budyniu kokosowego to jakim najlepiej zastąpić? :)
OdpowiedzUsuńKiedy nie udaje mi się znaleźć budyniu kokosowego, używam z powodzeniem śmietankowego lub waniliowego - wtedy z mlekiem gotuję ok 50 g wiórek kokosowych :)
UsuńW ilu stopniach w piekarniku?
OdpowiedzUsuńTen przepis jest bez pieczenia, ponieważ zamiast ciasta używamy krakersów :)
Usuńale jakich krakersow?? bo ja znam tylko słone lajkonika??
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńI o takie właśnie chodzi (ale te prostokątne) :) Potrzebne do rafaello krakersy bez problemu znajdziemy już w każdym sklepie spożywczym, Jednak przy wyborze dobrze jest sprawidź czy napewno są słone, bo tylko z takich ciasto smakuje najlepiej :) POzdrawiam
OdpowiedzUsuńNa jakie wymiary blachy są podane te składniki? Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńProporcje są na tortownice kwadratową 24x24cm lub 20x26cm :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńczy musze używać spirytusu?
OdpowiedzUsuńDodatek spirytusu sprawia, że smak masy jest nieco bardziej wyrazisty, jednak jeśli go nie dodamy to ciasto i tak będzie pyszne :) Pozdrawiam
UsuńA masło rozcieramy na wolnym ogniu i wtedy dodajemy zimny budyń ?
OdpowiedzUsuńMasło ucieramy mikserem, a następnie dodajemy do niego zimy budyń, ciągle mieszając, aby składniki połączyły się w gładki krem :)
Usuńmozna zrobic domowy budyn kokosowy lub inny
OdpowiedzUsuńIle trzymac w lodówce aby zmiekły krakersy?
OdpowiedzUsuńNajlepiej całą noc :) jednak myślę że już po ok 4-5 godzinach powinny być wystarczająco miękkie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńA jakiego mleka używasz? Ja sięgam tylko i wyłącznie po mleko, które znajdziecie na stronie https://najlepszewkuchni.pl/produkty Moim zdaniem to najlepsze rozwiązanie, ponieważ sprawdzam, co kupuję i staram się wybierać bardzo wartościowe produkty.
OdpowiedzUsuń