Skąd nazwa ciasta? Zapewne od sposobu jego przygotowania. I choć na pierwszy rzut oka może się wydawać ono dość skomplikowane to zapewniam że jego przygotowanie nie powinno sprawić żadnego problemu. A sam smak to miks orzeźwiającej galaretki, miękkiego biszkoptu, kremowej masy oraz owoców. Spróbujcie i przekonajcie się sami czy warto ;)
czwartek, 29 grudnia 2016
wtorek, 27 grudnia 2016
Pierogi z marmoladą
Do niedawna nie sądziłam że można robić pierogi z marmoladą i to na
Wigilię! Jednak co region to obyczaj, więc czasami warto spróbować
nowości :)
sobota, 17 grudnia 2016
Śledziowa z burakami
Na słodko, na ostro , z mięsem i wegetariańskie - jest wiele rodzai,a każda z nich inna. Sałatki, bo o nich mowa sprawdzą się nie tylko jako szybka i zdrowa przekąska w ciągu dnia, ale również pożywne śniadanie czy oryginalna kolacja.
Dziś proponujemy świąteczną sałatkę ze śledzi i gotowanych buraków.
Dziś proponujemy świąteczną sałatkę ze śledzi i gotowanych buraków.
Składniki:
- 30 dag płatów śledziowych
- 3 ugotowane buraki
- 3 jajka
- 1 por
- puszka groszku konserwowego
- 2 gotowane ziemniaki
- sól, pieprz
- jogurt grecki
niedziela, 27 listopada 2016
środa, 9 listopada 2016
Roladki z kurczaka ze szpinakiem i mozzarellą
Szpinak jest jednym z
cenniejszych warzyw, jakie stworzyła natura. Zawiera bardzo duże
ilości żelaza, sporo witamin (A, C, E, wit. z grupy B, a także sole mineralne, które korzystnie wpływają na cały organizm. Mimo to jeszcze wiele osób ciągle nie może przekonać się do jego wspaniałego smaku.
Aby przemycić choć odrobinę szpinaku do naszego codziennego jadłospisu proponuję roladki z kurczaka, gdzie wraz z mozzarellą zgrabnie został ukryty w zielonym nadzieniu :)
piątek, 28 października 2016
poniedziałek, 10 października 2016
Zakręcone paluchy ze szpinakiem / suszonymi pomidorami i bazylią
Drożdżowe paluszki to bardzo łatwa i sprawdzona przekąska nie tylko na imprezę. :) Ciasto w smaku jest bardzo podobne do tego na pizzę, dlatego w zależności od swoich upodobań możemy przygotować je z czym tylko zechcemy. Nasza dzisiejsza propozycja to dwa bardzo aromatyczne farsze, jeden ze szpinakiem, a drugi z suszonymi pomidorami.
środa, 28 września 2016
Ciasto z kremem budyniowym i bananem
Cudownie kremowa i delikatna masa budyniowa, kakaowy biszkopt i banany.
Połączenie tak dobre, że na jednym kawałku tego ciasta z pewnością się nie skończy :P
poniedziałek, 26 września 2016
Jogobella Breakfast, Musli, 8 Zbóż - test
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia! Powinno stanowić aż 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego, dlatego nigdy z niego nie rezygnuj! Brak śniadania spowoduje spadek poziomu glukozy we krwi, a co za tym idzie zmęczenie, irytację i nadwrażliwość. Często zdarza się że to brak czasu i poranny pośpiech powoduje, że zapominamy o porannej porcji zdrowia. Dlatego Jogobella proponuje idealne rozwiązanie
na pyszne śniadanie :)
na pyszne śniadanie :)
Czekodżem
Kiedy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego, te bardzo kakaowe powidła idealnie sprawdzą się jako zamiennik tradycyjnego kremu czekoladowego, który większość ( a na pewno my :p) zajada prosto ze słoiczka :)
wtorek, 13 września 2016
chleb wielozbożowy na zakwasie
Żaden chleb kupiony w sklepie nie dorówna smakiem temu, przygotowanemu w domowej "piekarni"...
Pachnący ziołami, pyszny chlebek z niezwykle chrupiącą skórką :) szkoda tylko, że tak szybko znika... :)
czwartek, 8 września 2016
Makaron z grillowanymi warzywami
Bomba kolorów na talerzu, zachwyci z pewnością nie tylko smakoszy makaronu! :) Aromatyczne warzywa skropione oliwą, w połączeniu z makaronem stanowią smaczne, sycące i zdrowe danie :)
piątek, 12 sierpnia 2016
Kotleciki z jajek
Kiedy brak pomysłu na piątkowy obiad te kotleciki będą idealne. Są szybkie w przygotowania a przy tym bardzo smaczne
sobota, 6 sierpnia 2016
Pizza na cukiniowym spodzie
Pizza na cukiniowym spodzie...? brzmi dość nietypowo, a jednak! Nie dość
że wspaniale smakuje i jest o wiele zdrowsza od tradycyjnej to jest też
szybsza w przygotowaniu, ponieważ nie musimy tracić czasu aż ciasto
wyrośnie i będzie gotowe do pieczenia.
piątek, 5 sierpnia 2016
Pasztet domowy
Przygotowanie tego pasztetu wymaga trochę czasu i pracy, ale warto!.
Szkoda tylko że nie robi się go tak szybko jak szybko znika :)
poniedziałek, 1 sierpnia 2016
Paprykowo- cukiniowa zupa krem
Cukinia świetnie sprawdza się jako baza do wszelkich zup- kremów. Nie
tylko dlatego, że jest zdrowa i dobrze smakuje, ale również dlatego, że nadaje odpowiednią konsystencję. A
dodatek czerwonej papryki sprawia, że zupa nabiera pięknego koloru i wyraźnego
smaku.
środa, 20 lipca 2016
piątek, 8 lipca 2016
Ciasto jogurtowe z jagodami
Jagody to pyszne i niezwykle cenne dla naszego zdrowia owoce. Sezon na nie trwa dość krótko, dlatego póki lasy pełne są borówek, trzeba się nimi nacieszyć!! Jeśli jednak latem nie zdążymy, zawsze można użyć domowych jagód ze słoiczka lub kupić mrożone:) Świetnym pomysłem będą wszelkie wypieki z jagodami.
środa, 22 czerwca 2016
Uniwersalny sos do surówki i sałatek
Bardzo długo szukałam sosu uniwersalnego, dzięki któremu sałatki i surówki w końcu będą idealnie doprawione. A czy się udało? Spróbujcie i sami oceńcie :)
piątek, 22 kwietnia 2016
Pierogi pełnoziarniste z kaszą gryczaną
wtorek, 22 marca 2016
sobota, 19 marca 2016
piątek, 18 marca 2016
Jajka w sosie koperkowym
Ugotowane na twardo jajka stanowią bogate źródło substancji oraz podstawę wielu potraw. Nasza propozycja na dziś to jajka w sosie koperkowym, które świetnie sprawdzą się jako podstawa zdrowego, a zarazem bezmięsnego dania. To świetny pomysł na pyszny, piątkowy obiad.
wtorek, 15 marca 2016
Pralinki krówkowe
Coś szybkiego i baaardzo słodkiego? Proszę bardzo, takie domowe pralinki z pewnością zaspokoją ochotę na małe co nieco :)
wtorek, 8 marca 2016
Domowe batoniki owsiane (bez pieczenia)
Tak przygotowane batoniki świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska w ciągu dnia czy dodatek do drugiego śniadania. Należy jednak pamiętać, że suszone owoce i orzechy mimo, że są bardzo zdrowe i zawierają mnóstwo cennych składników, to są również dość kaloryczne, dlatego z ich ilością nie należy przesadzać :)
poniedziałek, 7 marca 2016
niedziela, 6 marca 2016
Tort waflowy
Tort waflowy to chyba jeden z najszybszych i najłatwiejszy ciast, deserów, który przygotujemy z zaledwie dwóch składników! Wystarczy kilka andrutów i gotowa masa np. orzechowa ( jak u nas) czy krówkowa, aby w zaledwie kilka minut przygotować słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości :)
piątek, 4 marca 2016
Ciasteczka z bezą
Ciasteczka z bezą choć wyglądają na bardzo pracochłonne, to tak na prawdę ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu, a efekt...sami oceńcie :)
piątek, 19 lutego 2016
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku, choć z nazwy jej pochodzenie może być mylące to jednak jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Najlepiej smakuje na gorąco podana z pieczywem. W tradycyjnym przepisie do fasolki dodaje się także cebulę i boczek, my jednak dzisiaj z nich zrezygnowałyśmy, ale w takiej nieco odchudzonej wersji jest równie smaczna :)
czwartek, 11 lutego 2016
Pizza domowa
Nie ma większej satysfakcji, kiedy zrobimy coś samodzielnie, a przy tym świetnie się bawimy, fantazjując z dodatkami :) Tak przygotowana, domowa pizza z pewnością może konkurować z niejedną pizzą z pizzerii :)
środa, 10 lutego 2016
Placki ziemniaczane z płatkami owsianymi
Najlepiej smakują podane na gorąco, prosto z patelni :) W parze z różnymi dodatkami szybko zmienią się w pożywne i sycące danie główne.
Warstwowy deser z jabłkami i budyniem
Warstwowy deser z jabłkami to jeden z tych smakołyków, które uwielbiam przede wszystkim za to, że jest łatwy, szybki, nie za słodki i apetycznie wygląda :)
Jeśli chcemy zaserwować taki deser gościom, możemy przygotować go wcześniej i wstawić do lodówki ( osobiście taka wersja odpowiada mi bardziej ), ale jeśli nie mamy zbyt dużo czasu to na ciepło też jest wspaniały :) A dodatkowo w zależności od sezonu owocowego, możemy bawić się kolorami, mieszać różne owoce i układać je w jakiej tylko kolejności zechcemy :)
poniedziałek, 8 lutego 2016
Ciasteczka z maszynki
Tak przygotowane ciasteczka można przechowywać aż do dwóch miesięcy! Wystarczy schować je w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie straciły swojego wspaniałego smaku, a im dłużej poleżą tym stają się smaczniejsze :)
wtorek, 2 lutego 2016
Chrust, czyli faworki pieczone
Chrust, faworki jak kto woli - ważne, żeby były kruche i słodkie :) A co powiecie na zastąpienie tych tradycyjnych smażonych w głębokim tłuszczu na ich zdrowszą wersję pieczoną?
poniedziałek, 1 lutego 2016
Schab pieczony
Sekretem dobrego schabu jest jego wcześniejsze przygotowanie. Dlatego już kilka, a nawet kilkanaście godzin przed pieczeniem warto zaserwować mu kąpiel w solance, dzięki której nabierze odpowiedniego smaku i delikatności. Dokładne nasmarowanie marynatą dodatkowo wzbogaci smak i aromat mięsa.
środa, 27 stycznia 2016
Sprawdzony chleb pszenno - żytni z otrębami
Po wielu próbach i zmaganiach nareszcie się udało... :)
Oto dopracowana w najdrobniejszych szczegółach receptura idealna!!
sobota, 23 stycznia 2016
Marchewka z groszkiem na ciepło
Marchewka
ma jedną z najwyższych zawartość naturalnych cukrów. Dlatego jest tak
lubiana na surowo jak i jako jarzynka do drugiego dania. Szczególnie
bogata jest w beta – karoten (prowitaminę A), której zawdzięczamy dobry
wzrok i piękną cerę. Beta karoten z ugotowanej marchewki łatwiej się
wchłania niż z surowej. Ważne jest jednak, aby danie z gotowaną marchwią
zawierało także tłuszcz. Zielony groszek natomiast to dobre źródło
potasu i beta karotenu. Tak jak wszystkie rośliny strączkowe jest
źródłem białka, skrobi i błonnika. Pysznie smakuje i syci.
Marchewka z groszkiem jest doskonałym dodatkiem do drugiego dania np. duszonego mięsa, można także wykorzystać ją jako potrawkę, dodają jedynie kawałki gotowanego mięsa (najlepiej kurczaka).
niedziela, 17 stycznia 2016
Wykwintny tort chlebowy
Zrobiony od początku do końca we własnej kuchni...
Nie da się ukryć - ten specyficzny tort to kawał roboty... ale za to jaka satysfakcja!! A zachwyt gości na przyjęciu gwarantowany :)
sobota, 16 stycznia 2016
Pesto z rukoli
Pesto to niezwykle popularny we Włoszech sos do makaronu pochodzący z Genui. Oryginalnie, wykonany jest z orzeszków pinii zblendowanych ze świeżą bazylią, parmezanem lub serem pecorino, czosnkiem i oliwą z oliwek. Występuje także pesto czerwone, które jest bardzo podobnie, lecz zamiast bazylii używa się suszonych pomidorów i papryki.
Nasza wersja nieco odbiega od tej tradycyjnej, ponieważ jest przygotowana ze świeżej rukoli i orzeszków ziemnych, ale smak i tak jest wspaniały.
środa, 13 stycznia 2016
Rafaello
Wszystkim dobrze znane praliny w nieco innej postaci... Delikatność kokosowego kremu złamana słonym posmakiem krakersów - ciasto wyjątkowe, bez wątpienia! :)
niedziela, 3 stycznia 2016
Kaczka nadziewana kaszą gryczaną
Mięso z kaczki oprócz znakomitych walorów smakowych, posiada
najkorzystniejsze właściwości dietetyczne i zdrowotne. Dania z kaczki są
zalecane dla osób z obniżoną odpornością, gdyż jej mięso zawiera dużo
białka, żelaza oraz witaminy (A, B, E).
Większość z nas uważa, że przygotowanie dobrej kaczki wymaga nie lada zdolności kulinarnych i po prostu z niej rezygnuje. A tak faktycznie, kaczka to bardzo wdzięczne mięso, które przy odrobinie czasu odwdzięczy się nam wspaniałym delikatnym mięsem i chrupiącą skórką. Nasza dzisiejsza propozycja to kaczka faszerowana kaszą gryczaną, dzięki której mamy gotowy obiad z jednego naczynia :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)