niedziela, 29 listopada 2015
Makowiec z jabłkami
Na świątecznym stole nie może zabraknąć makowca. Mak ma nam zapewnić obfitość i szczęście. Podobno im więcej maku w makowcu, tym większa gwarancja pomyślności na cały przyszły rok. Nasza wersja co prawda odbiega od tej tradycyjnej rolady z makiem, ale efekt końcowy jest równie pyszny :)
niedziela, 15 listopada 2015
Pełnoziarniste bajgle miodowe
Pełnoziarniste, puszyste pszenne bajgle, posypane ulubionymi ziarenkami (siemię lniane, mak, sezam) stanowią niezłą alternatywę dla zwykłych bułek.
Przyciągają uwagę charakterystyczną dziurką po środku, a dzięki obgotowaniu ich we wrzątku przed pieczeniem zyskują mięciutkie, lekkie wnętrze i przepyszną złocistą skórkę. Dodatek miodu nadaje im specyficzny aromat.
sobota, 14 listopada 2015
Pasta z zielonego groszku
Zielony groszek jest lekkostrawny oraz odżywczy. Zawiera dużo błonnika oraz wiele składników mineralnych tj. żelazo, wapń czy fosfor oraz witaminy A, B, C, E. Działa także odkwaszająco i regulująco na procesy trawienia, wzmacnia również wzrok i poprawia cerę. Dlatego też warto włączyć go do naszego jadłospisu np. pod postacią takiej oto pysznej pasty, podanej najlepiej na jeszcze ciepłej i chrupiącej grzance :)
piątek, 6 listopada 2015
Spaghetti z tuńczykiem
Gdy głodek doskwiera, a w kuchni nie chcesz spędzić zbyt wiele czasu... polecamy pyszne spaghetti z tuńczykiem :) Przygotujesz je w mgnieniu oka! :)
Ryby są jednym z najistotniejszych elementów zdrowej, zbilansowanej diety. Są one źródłem białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz mikroelementów koniecznych do zdrowego funkcjonowania, dlatego tym bardziej zachęcam do ich jedzenia, np. w postaci makaronu z tuńczykiem...
niedziela, 11 października 2015
Puszysty sernik z bezą
Serniki są u nas bardzo popularne. Często przygotowuje się je z samej masy serowej z dodatkiem bakalii, jednak dodatek kruchego ciasta oraz delikatnej pianki, pozwalają na uzyskanie nieco wyższego ciasta oraz przełamanie smaku sera.
Sam biały ser jest nie tylko smaczny i zdrowy. Zawiera dużo pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Dodatkowo zawiera sporo wapnia i fosforu oraz witaminy, głównie z grupy B, ale także A, E i D.
sobota, 19 września 2015
Gulasz węgierski
Tradycyjna kuchnia węgierska kojarzy się przede wszystkim z pikantnymi mięsistymi daniami, które pachną papryką i pomidorami. A gulasz węgierski to jedno z najbardziej popularnych dań w tym kraju. Najlepiej smakuje podany z kromką ciemnego pieczywa oraz posypany świeżą natką pietruszki.
czwartek, 17 września 2015
Kluski na parze
Pampuchy, pączki, bułki, kluski, pyzy czy parowańce - w zależności od regionu ich nazwy się zmieniają, ale zawsze chodzi o te same puszyste, mięciutkie i przepyszne bułeczki wykonane z ciasta drożdżowego gotowanego na parze. Najczęściej podawane są na ciepło z dodatkiem dżemu lub owoców. Wspaniale także sprawdzą się z sosem jako dodatek do pieczonych mięs i gulaszu.
środa, 16 września 2015
Pieczona dynia z pomidorkami koktajlowymi
Tak przygotowaną dynię możemy podać nie tylko jako ciepłą przystawkę, czy dodatek do obiadu. Równie dobrze sprawdzi się na zimno. Wystarczy dodać sałatę, odrobinę sera feta, oliwki oraz grzanki, aby otrzymać wspaniałą sałatkę. Natomiast dodając ją do zupy nabierze ona bardziej intensywnego i wyrazistego smaku.
piątek, 7 sierpnia 2015
Ciasto jagodowe na zimno
Odrobina słodyczy w upalne dni? Nie ma nic lepszego jak lekkie zimne ciacho z galaretką i owocami. Nie za słodkie ponieważ delikatnie kwaśne jagody idealnie równoważą słodki smak śmietany :)
niedziela, 2 sierpnia 2015
Krewetki czosnkowo-pietruszkowe
Krewetki to jeden z najczęściej wybieranych rodzajów owoców morza. Są nie tylko smaczną przekąską, ale przede wszystkim źródłem łatwoprzyswajalnego białka oraz podobnie jak wszystkie frutti di mare i ryby morskie zawierają cenne witaminy z grupy B, selen (jeden z głównych antyoksydantów), a także: miedź, magnez, potas i fosfor. Niestety mimo iż zawierają mało kalorii (1oog to ok. 90 kcal) to ilość zawartego w nich cholesterolu jest dość wysoka. Dlatego przyrządzając dania z krewetkami warto zrezygnować ze smażenia ich w głębokim tłuszczu oraz spożywania z tłustymi sosami.
piątek, 24 lipca 2015
Szarlotka z budyniem na wodzie
Na polskich sadach powoli zaczynają pojawiać się pierwsze jabłka, tzw letnie, które są o wiele delikatniejsze od tych jesiennych i nie nadają się na dłuższe przechowywanie. Dlatego najlepiej zjeść je od razu lub upiec wspaniałą, kruchą szarlotkę. Ale żeby nie było znowu zbyt monotonnie, to dzisiejszą proponujemy nietypowo, bo z budyniem na wodzie! :)
poniedziałek, 6 lipca 2015
Drożdzówki z jagodami
Dzisiaj zamiast przepisu wrzucamy same zdjęcia, ponieważ składniki oraz wykonanie jest dokładnie takie samo jak przy bułeczkach z truskawkami. Jednak kiedy w lesie pojawiły się pierwsze jadgody nie sposób oprzeć się zrobieniu jagodzianek :)
piątek, 3 lipca 2015
piątek, 27 marca 2015
Jabłka w cieście naleśnikowym
Dla tych, którzy szukają szybkiej słodyczy i jednocześnie pożywnej przekąski, ten przepis jest wprost idealny. Pieczone/smażone jabłka są tak łatwe do przyrządzenia, że każdy sobie z nimi poradzi. Zazwyczaj przepisy te wymagają dodatkowego cukru, my jednak z niego zrezygnowałyśmy, ponieważ uważamy, że słodycz jabłek jest wystarczająco duża, a proces smażenia dodatkowo uwalnia naturalne cukry skryte w tych rajskich owocach.
Składniki:
(na ok 15 krążków)
- 3-4 jabłka (w zależności od wielkości)
- szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka (lu jedno duże)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier (opcjonalnie)
- olej do smażenia
środa, 11 marca 2015
Test kawy zbożowej z karpackim żeń-szeniem firmy Galca
Jako że jestem wielką fanką i miłośniczką wszelkich kaw zbożowych informacja, że zostałam wytypowana do testów właśnie tej kawy bardzo mnie ucieszyła.
Kawę zbożową piję od dawna i wypróbowałam już chyba większość tego typu napojów dostępnych na naszym rynku. Począwszy od tradycyjnej Inki czy Anatola aż po te bardziej urozmaicone np. z dodatkiem błonnika, czarnej kawy czy karmelu. Jednak dzisiaj dzięki portalowi Uroda i zdrowie po raz pierwszy miałam okazję spróbować czegoś zupełnie nowego: KAWĘ ZBOŻOWĄ "OCZYSZCZAJĄCĄ" Z KARPACKIM ŻEŃSZENIEM firmy Galca. Jak zapewnia producent Korzeń żeńszenia podnosi witalność , poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, obniża poziom glukozy we krwi , ma działanie antyoksydacyjne i przeciwrakowe oraz pomaga w redukcji nadwagi.
piątek, 27 lutego 2015
Kalafiorowa z jajkiem i pomidorem
Sałatka z kalafiora i pomidorów to jedna z najlepszych i najszybszych sałatek, którą o tej porze roku robimy bardzo często. Chrupiący kalafior i delikatne pomidory- połączenie idealne i co najważniejsze zdrowe. Kalafior to kopalnia cennych związków roślinnych, które chronią nas przed rakiem i odmładzają. Pomidory natomiast to nieocenione źródło witamin oraz pierwiastków takich jak żelazo czy potas oraz związku likopenu, który również działa antynowotworowo.
- 1 kalafior
- 3 pomidory
- 4 jajka
środa, 18 lutego 2015
Sos rozmarynowy z suszonymi pomidorami - test Esencji do sosów Knorr oraz KONKURS!
Bardzo aromatyczny i delikatnie pikantny sos rozmarynowy z suszonymi pomidorami idealnie podkreśli smak pieczonego mięsa, grillowanego kurczaka czy karkówki. A dodadek czerwonego wina sprawi, że sos będzie jeszcze smaczniejszy i nabierze wspaniałego intensywnie burgundowego koloru.
poniedziałek, 9 lutego 2015
Paella z kurczakiem i warzywami
Paella to jedno z tradycyjnych dań kuchni hiszpańskiej o delikatnie ostrym smaku. Oryginalnie robiona jest z owocami morza oraz kawałkami udek z kurczaka i hiszpańską kiełbasą chorizo, a przyprawą zapewniającą wspaniały żółty kolor jest szafran. My jednak z braku wszystkich składników zrobiłyśmy nieco szybszą wersję używając samej piersi z kurczaka oraz warzyw. Mimo to danie wyszło przepyszne :) Połączenie ryżu z kurkumą i curry oraz delikatne kawałki mięska - niebo w gębie :)
niedziela, 25 stycznia 2015
Subskrybuj:
Posty (Atom)