Babka to najbardziej tradycyjny wypiek Wielkanocny. W okresie przedwojennym babkę wypiekano w Wielki Piątek, w części chlebowej domowego pieca opalanego drewnem. Przygotowanie tego wypieku odbywało się według ściśle określonych zasad, bez udziału mężczyzn, gdyż zgodnie z wierzeniami ich obecność miała powodować że babka opadała. Obecnie dziesiątki różnych przepisów i dodatków sprawiają, że każdy znajdzie swoją ulubioną. A ja przedstawiam Wam przepis na moją - najlepszą. Smacznego!
sobota, 31 marca 2018
czwartek, 29 marca 2018
Krem chrzanowy
Lekko pikantny, kremowy sos z wyrazistą nutą chrzanu idealnie podkreśli smak świątecznego jajka, domowej wędliny czy pasty kanapkowej. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do grillowanych dań.
środa, 14 marca 2018
Muśnięta czekoladą tarta budyniowa z jabłkiem i bananem
Gdy cierpisz na nadmiar jabłek w spiżarni, a kolejna szarlotka nie wchodzi
w grę... świetną alternatywą może być tarta, urozmaicona smakiem
bananów i czekolady!
w grę... świetną alternatywą może być tarta, urozmaicona smakiem
bananów i czekolady!
Subskrybuj:
Posty (Atom)