poniedziałek, 25 lutego 2013

Napoleonek - wg. starej receptury babci ;)

Tak... babcia to zazwyczaj specjalistka w tej dziedzinie... tzn. w dziedzinie rozpieszczania wnucząt słodkościami :) Jej receptury - wielokrotnie sprawdzone, ulepszone, zmodyfikowane... a umiejętności poparte doświadczeniem :) 

A ze zrobieniem tego ciasta radzą sobie nawet wnuczki! :)



Składniki:
CIASTO:
  • 0,5 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 120g maa
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 łyżeczka octu
  • cukier waniliowy


KREM:
  • 1 litr mleka
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Jaka wraz z cukrem utrzyj mikserem. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone masło, amoniak, ocet i na koniec ubite jajka. Zagnieć gładkie ciasto. Następnie podziel je na 3,5 części i pozostaw na ok. 10 min. 3 kawałki rozwałkuj na cienki placek o wymiarach blaszki, a ostatni najmniejszy tylko rozwałkuj, aby szybciej się upiekł ( ten zostanie zużyty jako kruszonka na wierzch ciasta) Gotowe placki piecz w temp 200 C przez ok 20-30 min, aż nabiorą lekko rumianego koloru. 

Odlej 3/4 l mleka i zagotuj z cukrem waniliowym.
Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mleko (pozostałe 1/4 l ) i mąkę. Wlej na kipiące mleko i gotuj do czasu, aż masa zgęstnieje.

Gorącym budyniem przełóż 3 placki, a z czwartego zrobić kruszonkę i posyp nią wierzchnią część ciasta posmarowaną budyniem.


Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia :) Staje się wtedy naprawdę mięciutkie i delikatne! pycha!!

4 komentarze:

  1. wszystko jest ok ,ale ja myślę że jakby zamiast polewy budyniowej dał bitą śmietanę i mogło by być nawet nawet

    OdpowiedzUsuń
  2. Czmu nie. :) przyznam szczerze ze wczesniej nie wpadlam na pomysl zeby uzyc bitej smietany, ale wszystko przed nami

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto jest bardzo pyszne !!!

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów