Tak... babcia to zazwyczaj specjalistka w tej dziedzinie... tzn. w dziedzinie rozpieszczania wnucząt słodkościami :) Jej receptury - wielokrotnie sprawdzone, ulepszone, zmodyfikowane... a umiejętności poparte doświadczeniem :)
A ze zrobieniem tego ciasta radzą sobie nawet wnuczki! :)
Składniki:
CIASTO:
- 0,5 kg mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 120g masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka amoniaku
- 1 łyżeczka octu
- cukier waniliowy
KREM:
- 1 litr mleka
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Jaka wraz z cukrem utrzyj mikserem. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone masło, amoniak, ocet i na koniec ubite jajka. Zagnieć gładkie ciasto. Następnie podziel je na 3,5 części i pozostaw na ok. 10 min. 3 kawałki rozwałkuj na cienki placek o wymiarach blaszki, a ostatni najmniejszy tylko rozwałkuj, aby szybciej się upiekł ( ten zostanie zużyty jako kruszonka na wierzch ciasta) Gotowe placki piecz w temp 200 C przez ok 20-30 min, aż nabiorą lekko rumianego koloru.
Odlej 3/4 l mleka i zagotuj z cukrem waniliowym.
Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mleko (pozostałe 1/4 l ) i mąkę. Wlej na kipiące mleko i gotuj do czasu, aż masa zgęstnieje.
Gorącym budyniem przełóż 3 placki, a z czwartego zrobić kruszonkę i posyp nią wierzchnią część ciasta posmarowaną budyniem.
Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia :) Staje się wtedy naprawdę mięciutkie i delikatne! pycha!!
wszystko jest ok ,ale ja myślę że jakby zamiast polewy budyniowej dał bitą śmietanę i mogło by być nawet nawet
OdpowiedzUsuńCzmu nie. :) przyznam szczerze ze wczesniej nie wpadlam na pomysl zeby uzyc bitej smietany, ale wszystko przed nami
OdpowiedzUsuńSuper ciasto jest bardzo pyszne !!!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie !
OdpowiedzUsuń