Składniki:
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- pierś z kurczaka (podwójna)
- estragon
- mała cebula
- pomidor
- kulka mozzarelli
- olej lub oliwa (odrobina do smażenia)
- imbir (odrobina)
- 3-5 goździków
- 3/4 szklanki przecieru lub sosu pomidorowego doprawionego
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, do wrzątku wrzucamy kasze na ok. 10 min, po czym odcedzamy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Pierś kurczaka kroimy w niewielkie kawałki, obsypujemy estragonem, solą i pieprzem i dodajemy do cebuli, całość podsmażamy jeszcze przez chwilę.
Sos pomidorowy przekładamy do garnka, podgrzewamy z odrobiną wody, kilkoma goździkami, imbirem, solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy jeden woreczek kaszy, następnie wykładamy kurczaka z cebulą i kolejny woreczek kaszy. Całość polewamy sosem pomidorowym (przed polaniem należy wyłowić goździki). Na wierzchu układamy plastry pomidora i mozzarelli.
Przykrywamy folią aluminiową (lub pokrywa naczynia) i zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 min.
Nie miałam ani estragonu, ani goździków, ani imbiru. Dodałam za to więcej czosnku, marchewkę i puszkę pomidorów, solidnie doprawiłam pieprzem i wyszło naprawdę super! -) Taka dietetyczna wersja zapiekanki z makaronem, mięsem mielonym i żółtym serem! Wpisuję do ulubionych -)
OdpowiedzUsuń