Choć nie wygląda jest to bardzo szybkie danie. Potrzebne składniki zapewne znajdziesz w swojej lodówce lub zamrażarce. Idealnie sprawdzi się przy wizycie niezapowiedzianych gości :)
Składniki:
- 2 torebki ryżu
- pierś z kurczaka
- puszka pomidorów krojonych
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- cebula
- olej (do smażenia)
- oregano, sól, pieprz
- papryka słodka i ostra w proszku
- szczypta cukru
- płatki kukurydziane lub wiórki kokosowe
Przygotowanie:
W dwóch garnkach zagotuj wodę z dodatkiem soli - w jednym na ryż, w drugim na fasolkę szparagową (przygotuj według przepisu na opakowaniu).
Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż. Następnie przygotuj sos: pomidory przełóż do płaskiego garnka, dodaj podsmażoną cebulę, przyprawy i podgrzej. Niewielką część sosu odłóż (by obtoczyć kurczaka), do reszty dodaj ugotowaną fasolkę i delikatnie wymieszaj.
Pierś z kurczaka pokrój w paski, zamocz w sosie, obtocz w pokruszonych płatkach lub wiórkach kokosowych i piecz w rozgrzanym piekarniku przez. ok. 20 min (możesz z powodzeniem usmażyć jena patelni).
Na talerz nałóż porcję ryżu ( możesz uformować go za pomocą opłukanej zimną wodą filiżanki lub małej miseczki) dodaj sos i ułóż kawałki kurczaka. Danie możesz ozdobić krążkami skarmelizowanej czerwonej cebuli (podsmażonej z dodatkiem cukru).
Świetnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuń