Pyszne i sycące danie. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie komponuje się z sosem czosnkowym domowej roboty.
Składniki:
(Porcja na blaszkę do tarty)
- ok. 1kg ziemniaków
- kiełbasa
- pół cebuli
- olej do smażenia
- 1 jajko
- odrobina mleka
- 1 łyżka kaszy manny
- 2 łyżki mąki
- majeranek, przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę i część kiełbasy kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy na sitko i dokładnie odsączamy. W misce łączymy ziemniaki, żółtko jaja, podsmażoną kiełbasę i cebulę, przyprawy. Dodajemy mąke, kaszę i odrobinę mleka. Do wymieszanych na jednolitą masę składników dodajemy jeszcze ubite białko jaja (spowoduje, ze babka będzie mniej zbita) i wykładamy na blaszkę.
Na wierzchu układamy pozostawioną wcześniej, pokrojoną w plasterki kiełbasę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C przez ok. 40 - 50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz