środa, 6 lutego 2013

Babka z tartych ziemniaków z kiełbasą

Pyszne i sycące danie. Świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealnie komponuje się z sosem czosnkowym domowej roboty.





Składniki:
(Porcja na blaszkę do tarty)
  • ok. 1kg ziemniaków
  • kiełbasa
  • pół cebuli
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • odrobina mleka
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 2 łyżki mąki
  • majeranek, przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:   


Cebulę i część kiełbasy kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy na sitko i dokładnie odsączamy. W misce łączymy ziemniaki, żółtko jaja, podsmażoną kiełbasę i cebulę, przyprawy. Dodajemy mąke, kaszę i odrobinę mleka. Do wymieszanych na jednolitą masę składników dodajemy jeszcze ubite białko jaja (spowoduje, ze babka będzie mniej zbita) i wykładamy na blaszkę.

Na wierzchu układamy pozostawioną wcześniej, pokrojoną w plasterki kiełbasę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 C przez ok. 40 - 50 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów