sobota, 9 lutego 2013

Domowy keczup

Tylko robiąc ketchup samodzielnie mamy pewność co kryje w środku. Nie zawiera konserwantów
i nadmiaru cukru, a smakiem możemy manewrować  sami dodając ulubione przyprawy i zioła. Ocet balsamiczny nadaje charakterystycznego, nieco słodkawego smaku dzięki czemu nie ma konieczności dodawania cukru.

To właśnie te zbierane w sezonie pomidory umieszczane są w puszkach, dzięki temu zamknięte jest w nich letnie słońce :)






Składniki:
  • 1 puszka pomidorów (lub gęsty przecier pomidorowy)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego (koniecznie! ;p)
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 goździki
  • liść laurowy
  • suszona bazylia,rozmaryn, oregano i suszona cebula
  • szczypta soli
  • pieprz
  • cukier (ewentualnie)


Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory i ocet balsamiczny oraz jabłkowy. Następnie dodać goździki, liść laurowy i mieszankę ziół. Całość dusić przez ok. 20-30 min, do czasu aż sos zrobi się gęsty. Doprawić solą i pieprzem i zmiksować blenderem (gdy używamy przecieru nie jest to konieczne).


Keczup możemy oczywiście poddać pasteryzacji :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów