i nadmiaru cukru, a smakiem możemy manewrować sami dodając ulubione przyprawy i zioła. Ocet balsamiczny nadaje charakterystycznego, nieco słodkawego smaku dzięki czemu nie ma konieczności dodawania cukru.
To właśnie te zbierane w sezonie pomidory umieszczane są w puszkach, dzięki temu zamknięte jest w nich letnie słońce :)
Składniki:
- 1 puszka pomidorów (lub gęsty przecier pomidorowy)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego (koniecznie! ;p)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oleju
- 2-3 goździki
- liść laurowy
- suszona bazylia,rozmaryn, oregano i suszona cebula
- szczypta soli
- pieprz
- cukier (ewentualnie)
Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pomidory i ocet balsamiczny oraz jabłkowy. Następnie dodać goździki, liść laurowy i mieszankę ziół. Całość dusić przez ok. 20-30 min, do czasu aż sos zrobi się gęsty. Doprawić solą i pieprzem i zmiksować blenderem (gdy używamy przecieru nie jest to konieczne).
Keczup możemy oczywiście poddać pasteryzacji :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz