Składniki:
- 400 g mąki
- 100 g kaszy gryczanej
- 20 g drożdży
- 300 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże, ugotowaną kaszę gryczaną, sól, cukier i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto w razie potrzeby podsypując mąką lub dolewając wody. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.Po tym czasie przełożyć ciasto do foremki i pozostawić na kolejne 30-40 min, aby podrosło. Piec przez ok 1 godz. w temp. 200C.
Przepis nadaję się świetnie do przygotowania w maszynie do wypieku chleba. Wszystkie składniki wrzucamy do maszyny i ustawiamy odpowiedni program pieczenia. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz