sobota, 9 lutego 2013

Pizza na cieście z kaszą gryczaną

Światowy dzień pizzy... Tak! ale koniecznie w wersji fit! :)
Eksperymentując z ciastem na tę pizze, nie spodziewałyśmy się  że będzie aż tak puszysta i delikatna :) Od dziś jest to nasza PIZZA IDEALNA!





Składniki:

Ciasto:
  • 150g mąki pszennej (polecam pełnoziarnistą)
  • 100g kaszy gryczanej
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Dodatki:
  • 20 dkg pieczarek
  • 15 dkg szynki
  • pół cebuli
  • mozzarella
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • gotowa przyprawa do pizzy lub oregano i bazylia



 






Przygotowanie:

Do miski przesiej mąkę (pełnoziarnistej nie przesiewamy), dodaj ugotowaną w osolonej wodzie kaszę gryczaną, drożdże, oliwę, sól i cukier. Do całości stopniowo dolewaj wodę. Wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i odstawi w ciepłe miejsce na 30 min. 

Z wyrośniętego ciasta uformuj pizze i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na 20 min. 

Pieczarki obierz i obgotuj przez ok 5 min. w osolonej wodzie, po czym pokrój na mniejsze kawałki. Szynkę pokrój w niezbyt grube plastry, a cebulę w piórka. Ciasto posmaruj koncentratem, posypać przyprawami i układaj kolejno: szynkę, pieczarki, cebulę i mozzarellę pokrojoną w plastry. 

Piecz około 25 min w temp. 200C



3 komentarze:

  1. brzmi fantastycznie! Na pewno wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie robie te pizze, czy ciasto powinno byc takie klejące się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ciasto jest zbyt klejące należy dodać trochę mąki, ponieważ później może być problem z uformowaniem placka, pozdrawiam :)

      Usuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów