Uwielbiam bazylię... a właściwie, jej cudowny, niezwykle silny zapach! Kopytkom też nadaje fajnego aromatu - przetestowane :D
Składniki:
Kopytka ze świeżą bazylią
- 4 ziemniaki
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- garść świeżej bazylii
- sól, pieprz
- 1/2 pomidora
- 1/2 mozzarelli
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka soku cytrynowego
- oliwa z oliwek
Sos pomidorowy:
- puszka pomidorów krojonych
- 1 mała cebula
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz, ulubione zioła
- olej (niewielka ilość do smażenia)
Przygotowanie:
Kluseczki ze świeżą bazylią:
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i zmieszaj z posiekaną bazylią. Dodaj mąkę, jajo, sól i pieprz. Uformuj wałek i ostrym nożem krój kluseczki pod skosem. Gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3 min.
Pomidorowa wieżyczka:
Pokrojoną w krążki czerwoną cebulę zagotuj w wodzie z dodatkiem cukru, soli i soku z cytryny. Pomidora pokrój w plastry i zapiecz w piekarniku w temp. 190 C. Na talerzu ułóż kolejno plaster pomidora, mozzarelli i krążek cebuli. Skrop delikatnie oliwą z oliwek.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż, dodaj pomidory z puszki i ulubione zioła (oregano, bazylia, tymianek... ), podgrzej i odparuj nadmiar wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na talerz wyłóż porcję podgrzanego sosu, kluseczki i udekoruj czarnymi oliwkami. Obok umieść "pomidorową wieżyczkę".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz