czwartek, 7 lutego 2013

Łazanki

Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne danie. Odpowiednio doprawione ziołami nabierze charakterystycznego smaku. Łazanki to tradycyjne danie kuchni polskiej, zapewne niejednemu kojarzące się z obiadkiem u babci :) 






Składniki:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg świeżej kapusty białej
  • 20 dkg kiełbasy lub szynki
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g makaronu łazanki
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • koperek

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną przepłukać wodą, ugotować i przestudzić. Świeżą kapustę poszatkować i również ugotować. W brytfannie rozgrzać olej, wrzucić drobno posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać odciśniętą i pokrojoną kapustę kiszoną. Całość dusić przez ok 15 min pod koniec dodając białą kapustę i przyprawy. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać.

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię łazanki, ale zawsze robiłam tylko z kapusty białej, ten dodatek kiszonej może nadać ciekawego smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów