Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne danie. Odpowiednio doprawione ziołami nabierze charakterystycznego smaku. Łazanki to tradycyjne danie kuchni polskiej, zapewne niejednemu kojarzące się z obiadkiem u babci :)
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 0,5 kg świeżej kapusty białej
- 20 dkg kiełbasy lub szynki
- 30 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju
- 250 g makaronu łazanki
- sól, pieprz
- majeranek
- koperek
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną przepłukać wodą, ugotować i przestudzić. Świeżą kapustę poszatkować i również ugotować. W brytfannie rozgrzać olej, wrzucić drobno posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki. Chwilę podsmażyć. Następnie dodać odciśniętą i pokrojoną kapustę kiszoną. Całość dusić przez ok 15 min pod koniec dodając białą kapustę i przyprawy. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, dodać do kapusty i dokładnie wymieszać.
Bardzo lubię łazanki, ale zawsze robiłam tylko z kapusty białej, ten dodatek kiszonej może nadać ciekawego smaku :)
OdpowiedzUsuń