Cudownie kremowa i delikatna masa budyniowa, kakaowy biszkopt i banany.
Połączenie tak dobre, że na jednym kawałku tego ciasta z pewnością się nie skończy :P
( na blachę o wymiarach 24x30)
Biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 900 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 1/2 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- dwa opakowania galaretki u mnie były truskawkowe
- 3-4 banany
Białka oddziel od żółtek i dobrze ubij mikserem na pianę ( tak aby po odwróceniu miski do góry dnem nic nie spływało ;) ). Następnie, ciągle ubijając stopniowo dodawaj cukier i na koniec po jednym żółtku. Kiedy składniki będą już ubite delikatnie najlepiej drewnianą łyżką wymieszaj pianę z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Gotową masę biszkoptową wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temp 180C przez ok 25-30 min. ( dla pewności polecam test suchej wykałaczki )
Budynie ugotuj bez cukru dodając 900 ml mleka i odstaw do całkowitego wystygnięcia. A galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu i również odłóż do schłodzenia.
Kiedy biszkopt i budyń będą już zimne możesz zabierać się za przygotowanie kremu. Do miski przełóż masło i ucieraj mikserem na najszybszych obrotach aż stanie się całkowicie białe i delikatnie ubite. Następnie bardzo powoli dodawaj cukier (można użyć pudru, co znacznie przyspieszy ubijanie ). Kiedy cały cukier będzie już dobrze ubity z masłem, zacznij dodawać po łyżce zimny budyń.
Biszkopt przekrój ostrym, ale cienkim nożem na dwa placki. Jedną cześć przełóż do blaszki, następnie wyłóż 2/3 kremu i przykryj drugim plackiem. Górę posmaruj pozostałą częścią masy i udekoruj pokrojonymi w plastry bananami. Wierch zalej tężejącą galaretą i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Witam, na jakiej blaszce Pani piekła biszkopt? Chodzi mi o wymiary :)
OdpowiedzUsuńBiszkopt jest na duża blachę o wymiarach 24x30, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńRozkosznie prezentuje się to ciacho:) idealne dla takiego łasucha jak ja:)
OdpowiedzUsuń