środa, 28 września 2016

Ciasto z kremem budyniowym i bananem

Cudownie kremowa i delikatna masa budyniowa, kakaowy biszkopt i banany. Połączenie tak dobre, że na jednym kawałku tego ciasta z pewnością się nie skończy :P 

Składniki:
( na blachę o wymiarach 24x30)

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
  • 900 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
Dodatkowo:
  • dwa opakowania galaretki u mnie były truskawkowe
  • 3-4 banany
Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek i dobrze ubij mikserem na pianę ( tak aby po odwróceniu miski do góry dnem nic nie spływało ;) ). Następnie, ciągle ubijając stopniowo dodawaj cukier i na koniec po jednym żółtku. Kiedy składniki będą już ubite delikatnie najlepiej drewnianą łyżką wymieszaj pianę z mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Gotową masę biszkoptową wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temp 180C przez ok 25-30 min. ( dla pewności polecam test suchej wykałaczki )

Budynie ugotuj bez cukru dodając 900 ml mleka i odstaw do całkowitego wystygnięcia. A galaretki przygotuj według przepisu na opakowaniu i również odłóż do schłodzenia.

Kiedy biszkopt i budyń będą już zimne możesz zabierać się za przygotowanie kremu. Do miski przełóż masło i ucieraj mikserem na najszybszych obrotach aż stanie się całkowicie białe i delikatnie ubite. Następnie bardzo powoli dodawaj cukier (można użyć pudru, co znacznie przyspieszy ubijanie ). Kiedy cały cukier będzie już dobrze ubity z masłem, zacznij dodawać po łyżce zimny budyń. 

Biszkopt przekrój ostrym, ale cienkim nożem na dwa placki. Jedną cześć przełóż do blaszki, następnie wyłóż 2/3 kremu i przykryj drugim plackiem. Górę posmaruj pozostałą częścią masy i udekoruj pokrojonymi w plastry bananami. Wierch zalej tężejącą galaretą i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

3 komentarze:

  1. Witam, na jakiej blaszce Pani piekła biszkopt? Chodzi mi o wymiary :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Biszkopt jest na duża blachę o wymiarach 24x30, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozkosznie prezentuje się to ciacho:) idealne dla takiego łasucha jak ja:)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów