poniedziałek, 26 września 2016

Czekodżem

Kiedy przyjdzie nam ochota na coś słodkiego, te bardzo kakaowe powidła idealnie sprawdzą się jako zamiennik tradycyjnego kremu czekoladowego, który większość ( a na pewno my :p) zajada prosto ze słoiczka :)

Składniki:
  • 2 kg śliwek
  • 300 g cukru
  • 80 g kakao

Przygotowanie:
Śliwki dokładnie umyj i wypestkuj. Następnie przełóż do płaskiego rondla, zasyp cukrem i pozostaw na kilka godzin ( a najlepiej całą noc) aż owoce puszczą sok. 

Gotowe śliwki smaż na wolnym ogniu przez ok 1 godz. Po tym czasie dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj kakao i smaż jeszcze chwilę aż powstanie gęsty krem. Gorącą masę natychmiast przełóż do wyparzonych i suchych słoików. Pasteryzuj przez ok 5 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów