poniedziałek, 10 października 2016

Zakręcone paluchy ze szpinakiem / suszonymi pomidorami i bazylią

Drożdżowe paluszki to bardzo łatwa i sprawdzona przekąska nie tylko na imprezę. :) Ciasto w smaku jest bardzo podobne do tego na pizzę, dlatego w zależności od swoich upodobań możemy przygotować je z czym tylko zechcemy. Nasza dzisiejsza propozycja to dwa bardzo aromatyczne farsze, jeden ze szpinakiem, a drugi z suszonymi pomidorami. 





SKŁADNIKI na ciasto:
  • 50 g drożdży świeżych
  • 500 g mąki
  • 6 łyżek oliwy
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:


Z wody, drożdży, cukru i kilku łyżek mąki przygotuj zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
Kiedy zaczyn podrośnie połącz go z pozostałą mąką, jajkiem i oliwą. Całość wymieszaj, dodaj sól i zagnieć ciasto. Kiedy zacznie odchodzić od ręki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok 40 min)

W tym czasie możesz przygotować farsz.

Gotowe ciasto rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, na kształt prostokąta, posmaruj przygotowanym farszem i złóż na pół wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowane ciasto pokrój na pasy o ok. 3 cm szerokości. Następnie każdy skręć po całości- powstają zakręcone paluchy.

Paluchy ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości od siebie ok. 3 cm i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni aż się zarumienią (ok. 30 minut).
Smacznego !

I. Paluchy ze szpinakiem:
  • szpinak
  • czosnek
  • cebula
  • sol i pieprz
  • gałka muszkatołowa

Cebulę delikatnie podsmaż na patelni, dodaj szpinak, czosnek oraz pozostałe składniki. Całość smaż tak długo, aż cała woda ze szpinaku odparuje. Gotowy farsz przełóż do miseczki i odstaw do wystygnięcia.

II. Paluchy z pomidorami i bazylią:
  • Suszone pomidory
  • olej
  • bazylia
  • sól pieprz
  • starty żółty ser

Pomidory drobno posiekaj, dodaj starty na tarce ser, bazylię, sól, pieprz oraz odrobinę oleju. Całość dokładnie wymieszaj i od razu możesz wykładać na ciasto.



4 komentarze:

  1. właśnie coś takiego za mną "chodzi", muszę koniecznie wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie mogłabym się zdecydować, których więcej zjeść, oba farsze takie smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów