wtorek, 13 września 2016

chleb wielozbożowy na zakwasie

Żaden chleb kupiony w sklepie nie dorówna smakiem temu, przygotowanemu w domowej "piekarni"... 
Pachnący ziołami, pyszny chlebek z niezwykle chrupiącą skórką :) szkoda tylko, że tak szybko znika... :)



Składniki:
  • 150 g zakwasu żytniego
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki żytniej 
  • 50 g mąki owsianej
  • 15 g drożdży
  • 100-150 ml wody (w zależności od gęstości zakwasu)
  • 125 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • jajko do posmarowania
  • zioła do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Aktywny zakwas wymieszaj z ciepłą wodą i drożdżami, stopniowo dodaj mąkę, olej, sól i cukier. Zagnieć ciasto (powinno być dość gęste) i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. 

Po tym czasie przełóż chleb do wysmarowanej formy lub uformuj bochenek bezpośrednio na blaszce, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do rośnięcia na 30 min. Przed włożeniem do piekarnika, chleb posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ulubionymi ziołami lub nasionami ( np makiem, słonecznikiem lub siemieniem lnianym). Piecz w rozgrzanym do 180-200 C piekarniku przez ok. 1 godzinę.





2 komentarze:

  1. Domowy chlebek <3
    Chyba sama bym cały zjadła na poczekaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada wspaniale, a smakuje pewnie jeszcze lepiej! :) mniam, mniammmm

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów