Żaden chleb kupiony w sklepie nie dorówna smakiem temu, przygotowanemu w domowej "piekarni"...
Pachnący ziołami, pyszny chlebek z niezwykle chrupiącą skórką :) szkoda tylko, że tak szybko znika... :)
Składniki:
- 150 g zakwasu żytniego
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g mąki żytniej
- 50 g mąki owsianej
- 15 g drożdży
- 100-150 ml wody (w zależności od gęstości zakwasu)
- 125 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- jajko do posmarowania
- zioła do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Aktywny zakwas wymieszaj z ciepłą wodą i drożdżami, stopniowo dodaj mąkę, olej, sól i cukier. Zagnieć ciasto (powinno być dość gęste) i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
Po tym czasie przełóż chleb do wysmarowanej formy lub uformuj bochenek bezpośrednio na blaszce, przykryj ściereczką i ponownie odstaw do rośnięcia na 30 min. Przed włożeniem do piekarnika, chleb posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ulubionymi ziołami lub nasionami ( np makiem, słonecznikiem lub siemieniem lnianym). Piecz w rozgrzanym do 180-200 C piekarniku przez ok. 1 godzinę.
Domowy chlebek <3
OdpowiedzUsuńChyba sama bym cały zjadła na poczekaniu :)
wyglada wspaniale, a smakuje pewnie jeszcze lepiej! :) mniam, mniammmm
OdpowiedzUsuń