Choć nazwa brzmi dość poważnie, to całe danie jest nadzwyczaj proste w przygotowaniu :p Stanowi smakowity i aromatyczny dodatek do dań z grilla ale również jako samodzielna, imprezowa przystawka :)
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich (świetnie sprawdzą się świeże zioła)
- sól, pieprz
- odrobina soku z cytryny
- bagietka
Przygotowanie:
Cukinię obierz ze skórki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w kostkę. Warzywa przełóż do miski i polej przygotowaną wcześniej oliwą z dodatkiem ziół, czosnku, soku z cytryny oraz soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj,owiń w folię aluminiową i piecz na grillu przez ok 20 min.
Przygotuj pomidory. W tym celu opłucz je, ponacinaj na krzyż i sparz gorącą wodą. Następnie obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
Wszystkie warzywa przełóż do miski, dodaj pomidory oraz natkę pietruszki.
Bagietkę pokrój w skośne kromeczki o grubości ok 1,5 cm. Każdą natrzyj rozciętym ząbkiem czosnku, następnie nałóż porcję warzyw i gotowe :)
Do przygotowania salsy polecam użyć aromatyzowanej oliwy z oliwek z dodatkiem bazylii i cytryny, którą znaleźć można tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz