Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki
- 1 szklanka mleka
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 10 dag drożdży
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki oleju
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodaj
łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do
podrośnięcia. Do miski wbij jajka, dodaj cukier i utrzyj na puszystą masę,
następnie wlej pozostałe mleko, olej, dodaj wyrośnięty zaczyn, marchewkę oraz
stopniowo przesianą mąkę i cynamon. Całość ubijaj mikserem na najniższych obrotach przez
ok. 5 min.
Gotowe przełóż do wyłożonej papierem średniej wielkości blachy i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz w temp. 160 min przez ok 50-60 min. Przed podaniem obficie posyp cukrem pudrem.
Gotowe przełóż do wyłożonej papierem średniej wielkości blachy i odstaw w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte wstaw do nagrzanego piekarnika i upiecz w temp. 160 min przez ok 50-60 min. Przed podaniem obficie posyp cukrem pudrem.
Ja najbardziej lubię ciasto marchewkowe w "czystej" postaci, bez zbędnych dodatków :) Też całkiem niedawno robiłam ciasto marchewkowe ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Uwielbiam ciasto marchewkowe, muszę wypróbować wersję drożdżową ;)
OdpowiedzUsuńMoja książka:
www.nielegalna-ksiazka.blogspot.com
Ciasto marchewkowe jest jednym z moich ulubionych wypieków "warzywnych", ale w wersji drożdżowej go nie jadłem. Koniecznie do wypróbowania bo ten kolor powala! :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze u babci jadłem takie ciasto pieczone w prodzizu ,i do tego kawa inka nie zapomnę tego smaku
UsuńDzięki :) Kolor to pewnie zasługa młodej marcheweczki prosto z naszego ogródka :) A powstałe ciasto marchewkowe-drożdżowe to efekt modyfikacji drożdżowego-dyniowego, odkopanego gdzieś w starych zeszytach mamy :p
OdpowiedzUsuńdlaczego nie pisze co zrobic z tymi 3 lyzkami oleju kiedy dodac bo po co jest w przepisie/?
OdpowiedzUsuńFaktycznie.. olej umknął w przepisie. Już poprawione :)
UsuńHej, warto wspomniec jak geste ma byc ciasto, bo szklanka szklance nierowna,a ja do tego mieszam recznie, nie mam miksera :)
OdpowiedzUsuńp.s. czy jagody tu sie zdadza?
W przepisie użyłam standardowej szklanki o pojemności 250 ml ,a jeśli chodzi o konsystencję to jest dość gęste, tak że mikser chwilami nawet zwalniał tempo :)
UsuńA co do jagód hmmm,,,, przyznam szczerze że nigdy takich kombinacji nie próbowałam, jednak efekt może być całkiem smaczny :) pozdrawiam
Czy na pewno chodzi o 10dag drożdży? bo to cała paczka i zastanawiam się czy to nie za dużo. I jeśli mogłabym prosić o orientacyjne wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńCiasto cudne :)
Pozdrawiam,
Gosia
Ilość drożdży zawsze dodaje tak "na oko", ale ciasta wychodzi dość sporo więc i drożdży trzeba dać troszeczkę więcej :) Chociaż rzeczywiście 10 dag to może troszeczkę za dużo. A jeśli chodzi o wymiary blaszki to użyłam wielkości standardowej 20x30 cm :) Pozdrawiam :)
Usuńczyli skłaniać się raczej przy 10g czy np. 50g? :)
Usuńdzięki za szybką odpowiedź :) bo marchewka już się trze :)
W oryginalnym przepisie z którego czerpałam inspiracje podane było 10 dag więc skłaniałabym się raczej do tej ilości :)
UsuńMożna dodać posiekane kaki lub kruche i słodkie jabłka, borówki amerykańskie.Ciasto jest mokre.
OdpowiedzUsuń