Składniki:
- 50 dag polędwicy wieprzowej
- 1 cebula
- 5 ogórków kiszonych
- 1/2 papryki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki smalcu
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- musztarda
- sól, pieprz
Przygotowanie
Pół cebuli pokrój w cienkie półtalarki, a pozostałe pół w kostkę. Ogórki i paprykę pokrój w podłużne paseczki. Mięso oczyść, podziel na porcje i cienko rozbij. Każdy kawałek natrzyj rozgniecionym czosnkiem, posmaruj musztardą, posól i posyp pieprzem. Na przygotowane płaty ułóż cebulę, ogórki i paprykę, następnie zwiń i zepnij wykałaczkami lub zwiąż specjalną nitką.
Gotowe roladki podsmaż na rozgrzanym smalcu z każdej strony przez ok 2 min, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Po ok 5 min, dolej odrobinę przegotowanej wody i duś pod przykryciem przez ok 30-40 min aż mięso będzie miękkie.
Śmietanę dokładnie wymieszaj z łyżeczką musztardy i mąką, wlej do roladek i zagotuj (dla ułatwienia przed wlaniem śmietany roladki można na chwile wyjąć z rondla, a kiedy sos zgęstnieje ponownie włożyć do naczynia).
Najlepszym dodatkiem do roladek będzie kasza jęczmienna lub gryczana. My użyłyśmy kaszy którą otrzymałyśmy od firmy KUPIEC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz