Ciemny biszkopt przełożony delikatną pianką brzmi kusząco, ale... sekret tego ciasta tkwi na jego czubku - w suszonych śliwkach oblanych delikatna czekoladą :)
Biszkopt:
- 6 jajek
- ¾ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i żółtka. Mąkę zmieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie dodaj do ubitych białek delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą łyżką. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150-180C. Kiedy biszkopt ostygnie przekrój go na pół.
Masa śmietanowa:
- 2 bite śmietany w proszku
- 2 serki homogenizowane waniliowe po 150g każdy
- 2 galaretki cytrynowe
Galaretki rozpuść w 1 szklance wrzącej wody. Ubij śmietanę w proszku według przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka ostygnie i zacznie tężeć, dodaj ją stopniowo, ciągle ubijając mikserem do ubitej śmietany. Następnie, ciągle ubijając, dodaj serki homogenizowane.
Śliwki:
- 30 dag suszonych śliwek
- 2 gorzkie czekolady
- ½ szklanka śmietany 30%
- 1 galaretka wiśniowa
Śliwki namocz przez ok. 1 godz w ciepłej wodzie, odsącz i drobno posiekaj w paseczki. Śmietankę podgrzej w garnku i rozpuść w niej czekoladę. Dodaj galaretkę rozpuszczoną w ½ szklanki wody. Następnie dodaj śliwki, wymieszaj delikatnie i odstaw do schłodzenia. Gdy zacznie lekko gęstnieć wyłóż na biszkopt.
Wykonanie ciasta
biszkopt - pianka śmietanowa - biszkopt - śliwki w czekoladzie
Te ciasto jest obłędne :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie do masy śmietanowej : czyli zamiast mleka, które się używa do śmietany z proszku dajemy serki? jakiej wielkości serki?
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, prezentuje się zjawiskowo!
nie, nie... śnieżkę ubijamy normalnie, na mleku (ok 400 ml na 2 opakowania. ja ujmuje trochę mleka :-P) później, ciągle mieszając mikserem dodajemy tężejącą galaretkę i serki :-) A serki to takie w pudełeczkach po 100 g.
UsuńCiasto wygląda super, ale nie jestem zwolenniczką śnieżki. Myślę, że można użyć 2 opakowań kremówki półlitrowej i odlać pół szklanki do śliwek. Masy będzie troszkę więcej, ale dwie galaretki na pewno ją zwiążą.
UsuńJa bym jeszcze dodała do wody trochę alkoholu, żeby podrasować śliwki. Część płynu można później wykorzystać do nasączenia biszkoptu;)
już czuję smak tego ciasta....mmmmm :)
Zrobiłam tak jak opisałam powyżej:) z tym, że wzięłam 1 półlitrową śmietanę 30% do tego dałam galaretkę cytrynową i wiśniową. Pianka wyszła winna i z ładnym kolorkiem. 2 galaretki wiśnowe byłyby za słodkie. A śliwki napiły się soplicówki:) i góra miała smak śliwki nałęczowskiej, którą uwielbiam:D przepyszne ciasto, nie maziaste, mało słodkie. Dziękuję za inspirację:)
UsuńŚwietnie! :) To ja dziękuję za pomysłowe ulepszenie :) Następnym razem na pewno wypróbuję zmodyfikowaną wersję :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńSuper ciacho wyglada wspaniale i tak samo smakuje .
OdpowiedzUsuńciacho jest przepyszne, polewa ze śliwkami obłędna, dzięki serdeczne za przepis, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że smakowało! :)
Usuńwow, muszę zrobić koniecznie ! :)
OdpowiedzUsuńdziękuje za przepis wyszedł idealnie! :)pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! :) pozdrawiam :)
UsuńCzy można użyć innego smaku galaretki do pianki?:)
OdpowiedzUsuńszczerze mówiąc nie próbowałyśmy z innymi smakami... może być całkiem nieźle! :) Jeśli spróbujesz, koniecznie daj znać jak wyszło :) pozdrowienia :)
Usuńwitaj ciasto wygląda smakowicie:) mam pytanie na jaka to jest blaszkę?
OdpowiedzUsuńBlacha miała wymiary: 32 x 21, ale może być też trochę mniejsza :) Pozdrawiam
UsuńCiasto upiekłam,w smaku bardzo dobre,ale nie wiem dlaczego polewa czekoladowa jest za bardzo żelowa i odchodzi od ciasta?Galaretkę wiśniową dodałam tak jak jest w przepisie!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście polewa wychodzi dość żelowa, ale taki już jej urok. Być może polewa odchodzi bo trochę za bardzo stężała i odrobinę za późno została wyłożona na ciasto, dlatego nie zdążyła dobrze związać się z biszkoptem.
Usuńile czasu piec biszkopt?
OdpowiedzUsuńBiszkopt pieczemy około 20-30 min w temp 180C :)
Usuńa po ile gramów mają mieć te serki wniliowe?
OdpowiedzUsuń150g
Usuńco więcej pisać po prostu chce się zjeść kawałek mniam mniam
OdpowiedzUsuń