Gdy w ogródku moc cukinii aż trudno powstrzymać się od zrobienia tych pysznych, delikatnych placuszków! Salami dodaje im charakternego smaku... Pyszne!
Składniki:
- 1 większa lub 2 mniejsze cukinie
- 2 jajka
- 3-4 czubate łyżki mąki
- salami wedle uznania
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Posól i odstaw na 10-15 minut. Następnie odciśnij z nadmiaru wody.
Do cukinii dodaj jajka, mąkę, pietruszkę i rozgnieciony
czosnek. Salami pokrój w kostkę i dodaj do reszty składników. Całość dopraw
solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż placuszki z obydwu stron na
złoty kolor.
W takiej wersji jeszcze nie jadłam placków z cukinii, super się prezentują :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis ;)
OdpowiedzUsuń