Soczyste i delikatne mięsko, chrupiąca skórka... mmm :) Smakowity pomysł nie tylko na świąteczny obiad ;p
Składniki:
- 1 kurczak o wadze ok 1,5- 2 kg
- 3 łyzki oliwy z oliwek
- 3 łyżki musztardy chrzanowa
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- majeranek
Dokładnie połącz ze sobą wszystkie składniki marynaty i natrzyj kurczaka. Przełóż do miski, przykryj i odstaw do lodówki.
Po ok. 24 godzinach, gdy kurczak już przejdzie marynatą przełóż go do naczynia żaroodpornego i piecz w rozgrzanym do tem. 180 - 200C piekarniku przez ok. 1,5- 2 godzin.
W trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj kurczaka sosem który uwolni się do naczynia.
O kurcze,ale pięknie upieczone:)))
OdpowiedzUsuń