piątek, 26 lipca 2013

Kremowa zupa jarzynowa

Lekka, kremowa zupka. Moc witamin w upalne, letnie dni :)


Składniki
  • 200 ml mleka
  • 2 małe cukinie
  • 3 marchewki
  • 4 młode ziemniaki
  • 1 cebula
  • ½ kalafiora
  • 200 g fasolki szparagowej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę, przełóż do garnka i zalej mlekiem. Jeśli będzie go zbyt mało uzupełnij wodą, tak aby cukinia w całości była zanurzona w płynie. Gotuj przez ok 10-15 min, aż stanie się miękka. Zmiksuj blenderem całość na gładki krem. 

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do kremu z cukinii i ugotuj na półmiękko. Następnie dodaj fasolkę, kalafior podzielony na małe różyczki marchewkę pokrojoną w kostkę oraz cebulę, którą należy przekroić na pół i przypiec na suchej patelni, lub bezpośrednio nad ogniem.

Zupę gotuj przez ok 15 min, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodaj obraną i lekko podpieczoną w piekarniku lub na suchej patelni cebulę i natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

6 komentarzy:

  1. apetyczna zupka :) pozdrawiam i zapraszam na potrawy z grilla http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-z-kolorowej-papryki/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka porcja z tego przepisu wychodzi? Najedzą się dwie głodne osóbki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy jak bardzo głodne :P Chociaż ilość zupy przewidziana jest na 3 osoby, więc myślę że powinno wystarczyć :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. A cebula powinna być pokrojona w kostkę, piórka, w połówkach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięukję za czujność! Przepis został już uzupełniony :) A cebulę należy przekroić na pół i spiec na suchej patelni( tak aby powstały bąbelki) :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów