Lekka, kremowa zupka. Moc witamin w upalne, letnie dni :)
- 200 ml mleka
- 2 małe cukinie
- 3 marchewki
- 4 młode ziemniaki
- 1 cebula
- ½ kalafiora
- 200 g fasolki szparagowej
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Cukinię umyj, obierz i pokrój w kostkę, przełóż do garnka i
zalej mlekiem. Jeśli będzie go zbyt mało uzupełnij wodą, tak aby cukinia w
całości była zanurzona w płynie. Gotuj przez ok 10-15 min, aż stanie się miękka.
Zmiksuj blenderem całość na gładki krem.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Wrzuć do kremu z cukinii i ugotuj na półmiękko. Następnie dodaj fasolkę,
kalafior podzielony na małe różyczki, marchewkę pokrojoną w kostkę oraz cebulę, którą należy przekroić na pół i przypiec na suchej patelni, lub bezpośrednio nad ogniem.
Zupę gotuj
przez ok 15 min, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodaj obraną i lekko
podpieczoną w piekarniku lub na suchej patelni cebulę i natkę pietruszki.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.
apetyczna zupka :) pozdrawiam i zapraszam na potrawy z grilla http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-z-kolorowej-papryki/
OdpowiedzUsuńLekka,na lato:)Bardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuńJaka porcja z tego przepisu wychodzi? Najedzą się dwie głodne osóbki? :)
OdpowiedzUsuńZależy jak bardzo głodne :P Chociaż ilość zupy przewidziana jest na 3 osoby, więc myślę że powinno wystarczyć :) Pozdrawiam :)
UsuńA cebula powinna być pokrojona w kostkę, piórka, w połówkach?
OdpowiedzUsuńDzięukję za czujność! Przepis został już uzupełniony :) A cebulę należy przekroić na pół i spiec na suchej patelni( tak aby powstały bąbelki) :) Pozdrawiam :)
Usuń