Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zatrzymać się przy ulicznej budce z zapiekankami i skusić się na jedną chrupiącą bułkę z serem... A co powiecie na jej domową wersję? Chrupiąca na zewnątrz, miękka w środku, a farsz...sami możecie dowolnie modyfikować w zależności od Waszych upodobań lub zawartości lodówki :P Idealna propozycja na szybką i smaczną kolację.
- 1 półbagietka
- 200 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 100 g mozzarelli
- keczup
- szczypiorek
- oregano
- sól, pieprz
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie
Obrane i umyte pieczarki pokrój w talarki, cebulę oraz paprykę w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Najpierw delikatnie podsmaż cebulę, następnie dodaj paprykę i pieczarki. Całość duś tak długo aż woda z pieczarek całkowicie odparuje. Na koniec dopraw farsz solą i pieprzem.
Pół bagietkę przekrój wzdłuż za pół. Każdą połowę posmaruje keczupem i posyp suszonym oregano. Następnie nałóż porcję farszu i startą na tarce mozzarelle.
Tak przygotowane zapiekanki wstaw to piekarnika nagrzanego do 200C na 10-15 min . Przed podaniem zapiekanki posyp świeżym szczypiorkiem. Smacznego!
Lubię „stać przy garach”, ale kiedy nie mam czasu na gotowanie robię coś właśnie podobne zapiekanki. Farsz przygotowuję akurat z tego co mam w lodówce – wędliny, kawałków pieczonego mięsa, pieczarek, papryki, różnych gatunków sera, oliwek etc. Czasami dodaję też sos i świeże zioła, Taki domowy fast food : ) W sezonie zamiast bagietki często używam wydrążonej cukinii, zapiekanka jest równie smaczna, ale ciut lżejsza. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPomysł z cukinią świetny! Kiedy tylko rozpocznie się sezon cukiniowy na pewno wypróbuje :) Pozdrawiam!
Usuń