poniedziałek, 2 stycznia 2017

Sernik krakowski

Serniki bardzo często piecze się z samej masy serowej jedynie z dodatkiem bakalii. Jeśli jednak upieczemy go na kruchym spodzie, to nie tylko będzie smaczniejszy, ale i wykorzystując część ciasta możemy go wspaniale udekorować, tworząc na wierzchu piękną kratkę. Tym razem proponujemy sernik właśnie w takiej wersji, z prawdziwego twarogu, z dodatkiem rodzynek oraz kruchego spodu.

Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko

Masa serowa:
  • 8 jajek
  • 1 kg twarogu
  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, proszek do pieczenia i dobrze posiekaj. Jajko wbij do miski i wraz z cukrem utrzyj na puch. Następnie dodaj do mąki i zagnieć gładkie ciasto. 2/3 rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim formę do pieczenia i podpiecz w piekarniku przez ok 10 min w temp 180C. 1/3 ciasta odłóż do lodówki ( będziemy z nich wykrawać paski na wierzch)

Masa:
Twaróg zmiel w maszynce 3 razy. Masło wraz z 1/2 szklanki cukru utrzyj mikserem na biały "puch". W trakcie ucierania dodawaj po jednym żółtku oraz porcji zmielonego twarogu. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na namoknięcia.
W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodaj pozostałą część cukru i dobrze rozmieszaj. Gotową pianę wymieszaj delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką z masą serową. Pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną oraz odsączonymi rodzynkami. Masę wyłóż na wcześniej podpieczony spód.

Pozostałą część ciasta rozwałkuj i za pomocą ostrego noża pokrój w paski o szerokości ok 1 cm. Następnie ułóż na serniku w kratkę i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz ok godziny w temp. 170C. Wystudzony sernik można również ozdobić lukrem.




1 komentarz:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów