Używasz
ziół podczas gotowania? Jeśli tak plus dla Ciebie, jeśli nie to zacznij! Zioła
to nie tylko wspaniały dodatek do naszych dań, który wzbogaci ich smak, ale
również kopalnia zdrowia. Lecz kiedy i jakie zioła używać? Do czego pasują, a
gdzie niekoniecznie? Dzisiaj przedstawię Wam 10 najczęściej stosowanych ziół w
kuchni.
Tymianek
ma delikatny posmak goździków. Charakteryzuje się ostrym, ciepłym, pikantnym i
przyjemnym aromatem. Jego smak jest ostry i odświeżający oddech, do czego
przyczynia się obecność lotnego olejku - tymolu. Liście i gałązki tymianku
dodawane są do sałatek jak ozdoba oraz do powszechnie znanej potrawy clam chow
(zupa krem z mięczaków). Doskonale komponuje się z cielęciną, jagnięciną,
wołowiną, drobiem, rybami, podkreśla smak farszów, pasztetów, wędlin, gulaszów,
zup i bulionów. Można go także dodać do chleba, masła ziołowego, majonezu
ziołowego, aromatyzowanego octu, musztardy a także do zapiekanek z fasoli i
soczewicy. Tymianek nadaje ciekawy aromat pomidorom, cebuli, ogórkom, marchwi,
oberżynom, pasternakowi, porom, pieczarkom, szparagom, zielonej fasoli,
brokułom, słodkiej papryce, ziemniakom, szpinakowi, kukurydzy, groszkowi,
serom, jajkom i ryżowi. Jego smak dobrze łączy się z cytryną, czosnkiem i
bazylią.
Szczególnie
doceniane są jego właściwości wzmacniające oraz przeciwzapalne. Bardzo często wykorzystuje się go przy
przeziębieniach i zapaleniu oskrzeli oraz w walce z ich objawami, takimi jak
kaszel i katar. Napar z tymianku dobrze wpływa na pracę jelit oraz wspomaga
przemianę materii. Będzie przydatny również w przypadku wypadania włosów lub
ich nadmiernego przetłuszczania. Pomoże osobom z astmą lub słabym układem
nerwowym.
2.
Mięta
Dla
większości celów kulinarnych najbardziej preferowaną odmianą jest mięta
kłosowa. Mięta ta współgra ze smakiem wielu warzyw, takich jak: młode
ziemniaki, pomidory, marchew i groch. Kilka posiekanych liści nadaje
odświeżający smak sałatom i sosom sałatkowym. Mięta pieprzowa jest
powszechnie stosowana w deserach, nadając charakterystyczny świeży smak owocom,
lodom i sorbetom. Roślina ta jest popularna na Bałkanach i na Bliskim
Wschodzie, gdzie – świeża bądź suszona -używana jest jako dodatek do
grillowanego mięsa, nadziewanych warzyw i ryżu
Mięta to
znany dodatek wielu past do zębów i cukierków, ze względu na swoje działanie
odświeżające. Pomoże nam jednak nie tylko w zniwelowaniu nieświeżego oddechu.
Herbata na bazie mięty łagodzi niestrawność, wymioty, nudności i bóle brzucha.
Przyda się nam przy bólach gardła i braku apetytu.
3.
Lubczyk
Jest
spożywany gotowany lub surowy. Liście są używane jako dodatek do zup, wywarów,
octów smakowych, piklów, gulaszów i sałatek. We Włoszech lubczyk wchodzi w
skład kompozycji z oregano i czosnku, używanej do sosów pomidorowych. Nasionami
lubczyku posypuje się często sałatki i tłuczone ziemniaki, a zmiażdżone dodaje
się do pieczywa, ciasteczek, herbatników i serów. Łodygi są krojone i
wykorzystane jako przyprawa do sosów i gulaszów, a kandyzowanymi liśćmi i
łodygami dekoruje się ciasta. Korzenie obiera się aby usunąć gorzką w smaku
skórkę, a następnie wykorzystuje się jako warzywo, bądź marynatę.
W
medycynie wykorzystywany jest przede wszystkim korzeń tej rośliny. Wykorzystuje
się głównie jego właściwości wykrztuśne przy zapaleniach górnych dróg
oddechowych oraz moczopędne, wspomagając tym samych pracę nerek. Znane jest
również jego działanie łagodzące bóle miesiączkowe.
4.
Kolendra
W dawnych
wierzeniach uważana za zioło zapewniające nieśmiertelność -stanowiła główny
składnik eliksirów miłosnych. Ma działanie regulujące pracę układu pokarmowego.
Najlepiej jednak działa w towarzystwie innych ziół, takich jak kminek, koper i
rumianek.
Kolendra
najczęściej znajduje zastosowanie jako dodatek do curry, gdzie dodana jest w
postaci grubo zmielonej - zwłaszcza w Indiach – dzięki czemu uzyskuje się
chrupiącą konsystencję. Ziarna mogą być również dodatkiem aromatyzującym
gulasze i zupy. Dobrze komponują się także z wędzonym mięsem i dziczyzną. Kolendra
jednym ze składników mieszanki przyprawowej garam masala, przypraw do marynat,
wykorzystana jest również jako dodatek do ciast, pieczywa i innych produktów
piekarniczych.
Natka pietruszki
to niezwykle bogate źródło witaminy C oraz A. Znajdziesz w niej również wiele
składników mineralnych takich jak: potas, fosfor, wapń i magnez. To wszystko
sprawia, że działa przeciwzapalnie, odtruwająco, wzmacnia organizm, poprawia
krążenie, leczy anemię, choroby dziąseł, niestrawność, reumatyzm oraz poprawia
wzrok.
W kuchni
ceniona jest za wspaniały aromat. Świeża i drobno posiekana wspaniale wzbogaca
smak niemal każdej zupy, farszów, potrawek czy sosów. Posypuje się nią
ziemniaki, ryż, kasze, makaron. Bardzo często dodawana jest także do masełek
ziołowych i twarożków. Nie należy jej jednak gotować! Ponieważ straci swoje
wszystkie cenne właściwości.
6.
Oregano
Oregano
jest ściśle związane z tureckim majerankiem, który różni się jednak znacznie w
smaku, ponieważ w związkach fenolowych brakuje olejków eterycznych.Oregano
dobrej jakość może mieć tak silny smak, że może prawie znieczulić język, ale
odmiany rosnące w zimniejszych klimatach często mają słabszy smak. Wśród
związków chemicznych wpływających na smak są karwakrol, tymol, limonen, pinen,
ocimene i caryophyllene.
Oregano
jest ważnym ziołem w kuchni. Do przyprawiania smaku, używa się liści, które
mogą mieć lepszy smak w suszonej postaci niż świeżej. Oregano zazwyczaj
stosujemy do sosów, pizzy, przyprawiania mięs, sałatek. W północnych Włoszech
zioło to stosowane jest od wieków i najczęściej używane jest z pieczonymi,
smażonymi lub grillowanymi warzywami, mięsem i rybami. W przeciwieństwie do
większości włoskich ziół, oregano łączy dobrze z ostrymi potrawami, które są popularne
w południowych Włoszech. Oregano używa się także do aromatyzowania niektórych
wódek i likierów. W celu aromatyzowania oliwy z oliwek można dodać do niej
kilka pędów.
Oregano
jest używane jako środek antyseptyczny, a także jako lek na żołądek, jelita i
dolegliwości układu oddechowego. Działa odtruwająco, wiatropędnie, łagodzi
rany, podrażnienia i choroby skóry, stosowany jest także jako środek na ból
gardła, kaszel, gorączkę.
7.
Rozmaryn
Smak rozmarynu
doskonale komponuje się z drobiem, rybami, jagnięciną, wołowiną, cielęciną,
wieprzowiną oraz pieczenią z dziczyzny. Rozmaryn podnosi smak szpinaku,
pomidorów, grochu, grzybów, sera, jajek, soczewicy oraz dopełnia smak
szczypiorku, tymianku, pietruszki, trybuli i liści laurowych. Łagodne zupy z
ziemniaków i bakłażanów, a także marynaty, dressingi i śmietanowe sosy wiele
zyskują dzięki silnemu charakterowi rozmarynu.
8.
Melisa
Znana pod
różnymi nazwami, jak np. matecznik, rojownik czy pszczelnik, jest powszechnie
stosowana w herbatkach i naparach, ze względu na swoje uspokajające
właściwości. Można także wykorzystywać jej przeciwskurczowe działanie. Dzięki
jej zbawiennemu oddziaływaniu na układ nerwowy herbatka z melisy skutecznie
pomoże nam w walce z bezsennością.
Jest
szeroko stosowana w kuchni ze względu n a swój lekko cytrynowy zapach. Używa
się jej na ogół w postaci świeżej, gdyż po wysuszeniu częściowo traci swój
smak. Stanowi świetny dodatek do octu winnego, wina, herbaty i piwa - podnosi
ich aromat. Liście dodaje się do octu winnego. Najczęściej spożywana jest w
postaci herbatki. W Szwajcarii używa się jej do aromatyzowania różnych gatunków
sera.
9.
Bazylia
Bazylia
jest znana od wieków na całym świecie – wieńce z tej rośliny znajdowano w
piramidach egipskich. W Indiach uważana za ulubioną roślinę boga Wisznu. W
Libii uważana jest za środek ochronny przeciwko ukąszeniom węży i skorpionów.
Bazylia
działa głównie na układ trawienny oraz nerwowy. Herbatka z bazylii łagodzi wzdęcia,
skurcze żołądkowe, kolkę, niestrawności. Bazylia może być użyta w celu
zapobiegania lub przynoszenia ulgi wymiotom i nudnościom. Zioło to eliminuje
również robaki żyjące w jelitach. Bazylia posiada właściwości uspokajające,
dlatego też jest stosowana w czasie pobudliwości nerwowej, zmęczenia, depresji,
niepokoju lub bezsenności. Zioło to ma również zastosowanie w leczeniu
epilepsji, bólów migrenowych głowy, kokluszu. Tradycyjnie bazylia była
stosowana na zwiększenie pokarmu u kobiet karmiących. Sok z liści bazylii
przynosi ulgę na pogryzienia przez owady. Bazylia posiada przeciwbakteryjne
działanie
Doskonale
pasuje do dań z pomidorów i sosów pomidorowych, jest niezbędnym składnikiem
pizzy czy sosu do spaghetti. Można nią aromatyzować dania z warzyw (ogórki,
cukinia, fasola, groch) i dania mięsne. Na bazie bazylii robi się wyśmienite
ziołowe octy i oleje. Bazylia współgra swym smakiem i zapachem z innymi
przyprawami –czosnkiem, estragonem, oregano itp. Bazylią wymieszaną z
rozmarynem można zastąpić sól w diecie bezsolnej.
10.
Majeranek
Zazwyczaj
używany jest w kuchni europejskiej i jest dodawany do sosów rybnych, małży,
owoców morza, sosów na bazie masła, sałatek, sosów na bazie pomidorów, octu,
sosów grzybowych i do bakłażana. W Niemczech, majeranek nazywany jest
"kiełbasianym ziołem" i jest używany wraz tymiankiem i innymi
przyprawami w różnych rodzajach kiełbas.
Zazwyczaj dodaje się go na końcu gotowania, aby zachować swój delikatny smak lub jako dekoracja. Majeranek pasuje do warzyw, między innymi do kapusty, ziemniaków i fasoli. Nasiona są używane do aromatyzowania słodyczy i produktów mięsnych.
Roślina
stosowana przede wszystkim przy przeziębieniach i katarze w postaci maści lub
jako dodatek do inhalacji. Dzięki działaniu przeciwbólowemu i antyzapalnemu
pomaga przy bólach głowy i lekkich migrenach. Majeranek zawiera od 0,3% do 1%
olejku eterycznego, głównie monoterpenów. Zawiera wapń, żelazo, magnez, fosfor,
potas, sód, witaminę A, witaminę C, niacynę.
Źródła:
B.Kuźnicka, M. Dziak 1984 „Zioła i ich zastosowanie” Państwowy Zakład
Wydawnictw Lekarskich Warszawa
M.Biggs; J. McVicar; B. Flowerdew 2007 „Wielka księga warzyw, ziółI owoców”
Dom Wydawniczy Bellona Warszawa
http://www.przyprawowy.pl
Fajna ściągawka dla osób, które rozpoczynają przygodę z gotowaniem :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, a dobrze dobrane, świeże zioła potrafią odmienić smak najzwyklejszej potrawy :) Niedawno na stronie www moja przyjaciółka odkryła prawdziwą kopalnię ziół - niekoniecznie tych świeżych, ale z pewnością egzotycznych i o przeróżnych właściwościach zdrowotnych. Zobaczcie koniecznie :
OdpowiedzUsuńRewelacyjne, ciekawe i bardzo pomocne - jak dla mnie absolutnie potrzebne zioło dla każdego, kto szuka rozwiązania.
OdpowiedzUsuń