Guacamole, czyli dip z awokado jest to jedno z typowych dań kuchni meksykańskiej, a nazwa pochodzi z dawnego języka nahuatl, ahuacama alli (ahuacatl – awokado, molli – sos). Do przygotowania guacamole potrzebujemy wyłącznie awokado, sól i cytrynę. Jeśli lubisz bardziej urozmaicone sosy możesz dodać również cebulę, chili, kolendrę czy nawet pomidora. Jednak sekretem najlepszego guacamole jest oczywiście awokado. Tylko dobre i mocno dojrzałe gwarantuje najlepszy smak sosu.
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyża soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/8 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Obrane i pozbawione pestki awokado przełóż do miski, dodaj sok z cytryny i rozgnieć widelcem. Następnie dodaj przepuszczony przez praskę czosnek oraz sól i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Gotowe!
Jakie kremowe! Awokado mogę jeść codziennie, nigdy mi się nie znudzi :) Pyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam! czasem dodaję drobno posiekaną czerwoną cebulkę - ale wtedy mąż troche narzeka ;p
OdpowiedzUsuń