poniedziałek, 16 stycznia 2017

Guacamole

Guacamole,  czyli dip z awokado jest to jedno z typowych dań kuchni meksykańskiej, a nazwa pochodzi z  dawnego języka nahuatl, ahuacama alli (ahuacatl – awokado, molli – sos). Do przygotowania guacamole potrzebujemy wyłącznie awokado, sól i cytrynę. Jeśli lubisz bardziej urozmaicone sosy możesz dodać również cebulę, chili, kolendrę czy nawet pomidora. Jednak sekretem najlepszego guacamole jest oczywiście awokado. Tylko dobre i mocno dojrzałe gwarantuje najlepszy smak sosu. 

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyża soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/8 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Obrane i pozbawione pestki awokado przełóż do miski, dodaj sok z cytryny i rozgnieć widelcem. Następnie dodaj przepuszczony przez praskę czosnek oraz sól i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Gotowe!


2 komentarze:

  1. Jakie kremowe! Awokado mogę jeść codziennie, nigdy mi się nie znudzi :) Pyszne i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja też uwielbiam! czasem dodaję drobno posiekaną czerwoną cebulkę - ale wtedy mąż troche narzeka ;p

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów