Mięso z kaczki oprócz znakomitych walorów smakowych, posiada
najkorzystniejsze właściwości dietetyczne i zdrowotne. Dania z kaczki są
zalecane dla osób z obniżoną odpornością, gdyż jej mięso zawiera dużo
białka, żelaza oraz witaminy (A, B, E).
Większość z nas uważa, że przygotowanie dobrej kaczki wymaga nie lada zdolności kulinarnych i po prostu z niej rezygnuje. A tak faktycznie, kaczka to bardzo wdzięczne mięso, które przy odrobinie czasu odwdzięczy się nam wspaniałym delikatnym mięsem i chrupiącą skórką. Nasza dzisiejsza propozycja to kaczka faszerowana kaszą gryczaną, dzięki której mamy gotowy obiad z jednego naczynia :)
Składniki:
- 1 kaczka
- ok. 150 g kaszy gryczanej
- 2 cebule
- 2 plastry boczku
- 1-2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki majeranku
- ok. 1 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Kaczkę oczyść, dobrze wypłucz i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. W małej miseczce wymieszaj olej z solą, pieprzem i majerankiem. Tak przygotowaną marynatą dokładnie nasmaruj kaczkę, również od środka. Zawiń w folię bądź przełóż do naczynia z pokrywką i włóż do lodówki na ok. 2 godz.
W tym czasie przygotuj farsz. Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonej wodzie w stosunku 1 część kaszy - 2 części wody i odstaw do wystygnięcia. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni, następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i delikatnie zeszklij. Pod koniec dodaj wcześniej ugotowaną kaszę i dobrze wymieszaj.
Kaczkę wypełnij schłodzonym farszem, a boki zszyj specjalną nitką lub zepnij wykałaczkami. Wstaw do rozgrzanego do 200°C piekarnika i piecz pod przykryciem przez około 2 godziny (w zależności od wagi kaczki- ile waży taki powinien być czas pieczenia). Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C, zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 40−50 minut, podlewając kaczkę wytapiającym się tłuszczem. Gotową wyjmij z piekarnika i odstaw jeszcze na 10−15 minut aby odpoczęła.
Hej Właśnie zabieram się do nadziewania kaczki, dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuń