niedziela, 17 stycznia 2016

Wykwintny tort chlebowy

Zrobiony od początku do końca we własnej kuchni... 
Nie da się ukryć -  ten specyficzny tort to kawał roboty... ale za to jaka satysfakcja!! A zachwyt gości na przyjęciu gwarantowany :)





Chleb:
  • 5 dkg drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 300 g mąki pszennej
  • 2-3 ziemniaki

Ziemniaki ugotuj w niewielkiej ilości wody (bez soli) i zgnieć razem z wodą w której się gotowały. Dodaj masło mleko i jajko, następnie całość wymieszaj i podgrzej.
Do miski z mąką wlej podgrzane składniki, dodaj drożdże, sól i cukier. Ciasto dobrze wyrób (można użyć specjalnej maszyny), po czym odstaw do wyrośnięcia. Po ok 30 minutach ciasto przełóż do tortownicy, wierzch posmaruj jajkiem i pozwól mu wyrastać przez kolejne 30 minut. 
Piecz ok 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180C. Chleb po ostudzeniu przekrój na trzy równe blaty. 

Pasta z pieczonej piersi kurczaka
  • 150 g pieczonej lub grillowanej piersi kurczaka, 
  • 25 g  masła, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 50 g majonezu, 
  • 2 jajka ugotowane na twardo, 
  • posiekany świeży tymianek
  • sól, pieprz,
Mięso i jajka oraz  ziarenka zielonego pieprzu przepuść przez maszynkę. Połącz z resztą składników, dopraw pieprzem, solą i posiekanym tymiankiem.  


Zielona pasta brokułowa
  • 1 mały brokuł
  • 100 g twarogu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • sól,pieprz
Brokuły ugotuj i odcedź  W miseczce rozdrobnij twaróg i połącz z jogurtem na gładką masę, dodaj ostudzone i rozdrobnione blenderem brokuły oraz drobno posiekany ząbek czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wykonanie tortu:
Spód  chlebowy - zielona pasta brokułowa - chleb - pasta z pieczonej piersi kurczaka - chleb - zielona pasta brokułowa.

Tort odłóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Przed podaniem udekoruj  plastrami ogórka i świeżym tymiankiem. 


19 komentarzy:

  1. Fantastyczny pomysł, wygląda bardzo wykwintnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie zabrałabym taki jeden kawałek dla siebie

    OdpowiedzUsuń
  3. cudo! zagłosowałam i trzymam kciuki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety do głosowania tort się nie zakwalifikował. Ale mimo to, bardzo dziękuję :)

      Usuń
  4. W jakiej temperaturze piec ten chleb?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb pieczemy w temperaturze ok 180 C przez co najmniej godzinę, w zależności jak bardzo chcemy mieć przypieczoną skórkę ;)

      Usuń
    2. A co z jajkami do chleba? W składnikach podane jest jedno jajko, a potem napisałaś "dodać jajka" - tu może być akurat literówka, ale potem jest "posmaruj wierzch jajkiem"... Czyli mają być dwa jajka??? -> jedno do środka i jedno na wierzch??? A tortownica ma być wysmarowana albo wyłożona papierem?

      Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za tak szczegółowe pytania, ale nigdy wcześniej nie piekłam chleba ; )

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę z każdego pytania i dziękuję za czujność :) Poprawiłam nieco treść i teraz już wszystko powinno być OK. A jeśli chodzi o przygotowanie tortownicy, to ja zawsze wykładam ją papierem ale równie dobrze można ją posmarować tłuszczem.

      Usuń
    4. Jaka duża tortownica?

      Usuń
    5. Cudowny.Czy można chlebek przełożyć pastami dzień wcześniej i trzymać taki w lodówce?

      Usuń
    6. Oczywiście, że tak :) Jest wtedy jeszcze lepszy :)

      Usuń
    7. Dzięki, a jakiej wielkości ma być tortownica,aby był tak piękny jak na zdjęciu.

      Usuń
    8. Do wypieku chleba użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.

      Usuń
  5. och nie chce mi sie piec chleba, wyglada to pysznie. nie mozna by robic z kupnego chleba ? jak tak to jakiego ? :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepszy chleb byłby razowy i to na zakwasie, ponieważ ma dość zwartą strukturę i pozwala się dobrze kroić. Jeśli jednak takiego nie mamy, możemy użyć dowolnego, byleby nie był za świeży bo taki będzie zbyt miękki i ciężki do pokrojenia :)Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. A jaki twaróg? Np.półtłusty czy bardziej twarożek typu Mój ulubiony?
    To masło i mleko dodac do gorących ziemniaków? I czy drożdże wkruszyć czy najpierw rozpuścić?
    Wolę dopytać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kto pytania nie błądzi :) Do pasty najlepiej użyć twarogu takiego z kostki, ponieważ po dodaniu jogurtu greckiego będzie miał odpowiednią konsystencję, jeśli chodzi o mleko i masło to dodajemy do gorących ziemniaków, a drożdże wystarczy pokruszyć, ponieważ przy zagniataniu oraz dodaniu ciepłych składników ładnie się rozpuszczą :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów