Zrobiony od początku do końca we własnej kuchni...
Nie da się ukryć - ten specyficzny tort to kawał roboty... ale za to jaka satysfakcja!! A zachwyt gości na przyjęciu gwarantowany :)
Chleb:
- 5 dkg drożdży
- 1 szklanka mleka
- 50 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 200 g mąki pszennej razowej
- 300 g mąki pszennej
- 2-3 ziemniaki
Ziemniaki ugotuj w niewielkiej ilości wody (bez soli) i zgnieć razem z wodą w której się gotowały. Dodaj masło mleko i jajko, następnie całość wymieszaj i podgrzej.
Do miski z mąką wlej podgrzane składniki, dodaj drożdże, sól i cukier. Ciasto dobrze wyrób (można użyć specjalnej maszyny), po czym odstaw do wyrośnięcia. Po ok 30 minutach ciasto przełóż do tortownicy, wierzch posmaruj jajkiem i pozwól mu wyrastać przez kolejne 30 minut.
Piecz ok 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180C. Chleb po ostudzeniu przekrój na trzy równe blaty.
Pasta z pieczonej piersi kurczaka
- 150 g pieczonej lub grillowanej piersi kurczaka,
- 25 g masła,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 50 g majonezu,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- posiekany świeży tymianek
- sól, pieprz,
Zielona pasta brokułowa
- 1 mały brokuł
- 100 g twarogu
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- sól,pieprz
Wykonanie tortu:
Spód chlebowy - zielona pasta brokułowa - chleb - pasta z pieczonej piersi kurczaka - chleb - zielona pasta brokułowa.
Fantastyczny pomysł, wygląda bardzo wykwintnie.
OdpowiedzUsuńWspaniały :)
OdpowiedzUsuńChętnie zabrałabym taki jeden kawałek dla siebie
OdpowiedzUsuńjest obłędnie przepiękny!
OdpowiedzUsuńcudo! zagłosowałam i trzymam kciuki
OdpowiedzUsuńNiestety do głosowania tort się nie zakwalifikował. Ale mimo to, bardzo dziękuję :)
UsuńW jakiej temperaturze piec ten chleb?
OdpowiedzUsuńChleb pieczemy w temperaturze ok 180 C przez co najmniej godzinę, w zależności jak bardzo chcemy mieć przypieczoną skórkę ;)
UsuńA co z jajkami do chleba? W składnikach podane jest jedno jajko, a potem napisałaś "dodać jajka" - tu może być akurat literówka, ale potem jest "posmaruj wierzch jajkiem"... Czyli mają być dwa jajka??? -> jedno do środka i jedno na wierzch??? A tortownica ma być wysmarowana albo wyłożona papierem?
UsuńZ góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam za tak szczegółowe pytania, ale nigdy wcześniej nie piekłam chleba ; )
Bardzo się cieszę z każdego pytania i dziękuję za czujność :) Poprawiłam nieco treść i teraz już wszystko powinno być OK. A jeśli chodzi o przygotowanie tortownicy, to ja zawsze wykładam ją papierem ale równie dobrze można ją posmarować tłuszczem.
UsuńJaka duża tortownica?
UsuńCudowny.Czy można chlebek przełożyć pastami dzień wcześniej i trzymać taki w lodówce?
UsuńOczywiście, że tak :) Jest wtedy jeszcze lepszy :)
UsuńDzięki, a jakiej wielkości ma być tortownica,aby był tak piękny jak na zdjęciu.
UsuńDo wypieku chleba użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.
Usuńoch nie chce mi sie piec chleba, wyglada to pysznie. nie mozna by robic z kupnego chleba ? jak tak to jakiego ? :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNajlepszy chleb byłby razowy i to na zakwasie, ponieważ ma dość zwartą strukturę i pozwala się dobrze kroić. Jeśli jednak takiego nie mamy, możemy użyć dowolnego, byleby nie był za świeży bo taki będzie zbyt miękki i ciężki do pokrojenia :)Pozdrawiam :)
UsuńA jaki twaróg? Np.półtłusty czy bardziej twarożek typu Mój ulubiony?
OdpowiedzUsuńTo masło i mleko dodac do gorących ziemniaków? I czy drożdże wkruszyć czy najpierw rozpuścić?
Wolę dopytać ;)
Kto pytania nie błądzi :) Do pasty najlepiej użyć twarogu takiego z kostki, ponieważ po dodaniu jogurtu greckiego będzie miał odpowiednią konsystencję, jeśli chodzi o mleko i masło to dodajemy do gorących ziemniaków, a drożdże wystarczy pokruszyć, ponieważ przy zagniataniu oraz dodaniu ciepłych składników ładnie się rozpuszczą :) Pozdrawiam :)
Usuń