Pesto to niezwykle popularny we Włoszech sos do makaronu pochodzący z Genui. Oryginalnie, wykonany jest z orzeszków pinii zblendowanych ze świeżą bazylią, parmezanem lub serem pecorino, czosnkiem i oliwą z oliwek. Występuje także pesto czerwone, które jest bardzo podobnie, lecz zamiast bazylii używa się suszonych pomidorów i papryki.
Nasza wersja nieco odbiega od tej tradycyjnej, ponieważ jest przygotowana ze świeżej rukoli i orzeszków ziemnych, ale smak i tak jest wspaniały.
- szklanka rukoli
- 50 g orzeszków ziemnych
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki wody
- sól, pieprz
Przygotowanie
Rukolę dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie przełóż do wysokiego naczynia.
Dodaj orzechy, zgnieciony ząbek czosnku, oliwę i wodę. Całość zmiksuj blenderem i dopraw do smaku.
Uwielbiam pesto :) zawsze uzywam go do spaghetti z odrobina parmezanu mniammm :)
OdpowiedzUsuńJadłam z grzankami, smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuń