sobota, 16 stycznia 2016

Pesto z rukoli

Pesto to niezwykle popularny we Włoszech  sos do makaronu pochodzący z Genui. Oryginalnie, wykonany jest z orzeszków pinii zblendowanych ze świeżą bazylią, parmezanem lub serem pecorino, czosnkiem i oliwą z oliwek. Występuje także pesto czerwone, które jest bardzo podobnie, lecz zamiast bazylii używa się suszonych pomidorów i papryki. 
Nasza wersja nieco odbiega od tej tradycyjnej, ponieważ jest przygotowana ze świeżej rukoli i orzeszków ziemnych, ale smak i tak jest wspaniały.


Składniki:
  • szklanka rukoli
  • 50 g orzeszków ziemnych
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki wody
  • sól, pieprz


Przygotowanie

 Rukolę dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie przełóż do wysokiego naczynia. 


Dodaj orzechy, zgnieciony ząbek czosnku, oliwę i wodę.  Całość zmiksuj blenderem i dopraw do smaku.




2 komentarze:

  1. Uwielbiam pesto :) zawsze uzywam go do spaghetti z odrobina parmezanu mniammm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam z grzankami, smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów