Marchewka
ma jedną z najwyższych zawartość naturalnych cukrów. Dlatego jest tak
lubiana na surowo jak i jako jarzynka do drugiego dania. Szczególnie
bogata jest w beta – karoten (prowitaminę A), której zawdzięczamy dobry
wzrok i piękną cerę. Beta karoten z ugotowanej marchewki łatwiej się
wchłania niż z surowej. Ważne jest jednak, aby danie z gotowaną marchwią
zawierało także tłuszcz. Zielony groszek natomiast to dobre źródło
potasu i beta karotenu. Tak jak wszystkie rośliny strączkowe jest
źródłem białka, skrobi i błonnika. Pysznie smakuje i syci.
Marchewka z groszkiem jest doskonałym dodatkiem do drugiego dania np. duszonego mięsa, można także wykorzystać ją jako potrawkę, dodają jedynie kawałki gotowanego mięsa (najlepiej kurczaka).
Składniki:
- 2-3 marchewki
- pół puszki zielonego groszku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- ok. 1/4-1/2 łyżeczki soli
- pieprz
W kubeczku najpierw dokładnie rozmieszaj masło z mąką (można użyć miksera), a następnie z mlekiem. Kiedy marchewka będzie już miękka, dodaj do niej odsączony z zalewy groszek i energicznie mieszając wlej wcześniej przygotowane mleko. Całość jeszcze przez chwilę gotuj, aż sos zgęstnieje i zrobi się kremowy. Jeśli będzie zbyt gęsty można dolać mleka, jeśli za rzadki, trochę dłużej pogotować aż odparuje. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Własnie ostatnio działałam z warzywami i czegoś mi brakowało... sosu!:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam
OdpowiedzUsuń