czwartek, 14 marca 2013

Miodownik

Mmmm... pycha! Mięciutkie i delikatne :) To ciasto jest tradycja w naszym domu!




Składniki:

Na ciasto
  • 60 dag mąki
  • 7 dag margaryny
  • 100 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika

Masa:
  • 1 litr mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 120 g masła

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło i lekko posiekaj, następnie wbij jajka, dodaj cukier puder, miód sodę i przyprawę do piernika. Zagnieć ciasto i podziel na trzy części. Każdą rozwałkuj na cienkie placki i upiecz w rozgrzanym do 180C piekarniku przez ok 25 min.

W garnku zagotuj 3,5 szklanki mleka. W misce utrzyj na białą masę żółtka z cukrem, dodaj pozostałą cześć mleka i dokładnie rozmieszaj. Następnie kiedy mleko zacznie już kipieć wlej przygotowaną masę jajeczną i wsyp kaszę manną. Całość gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnięcia. Odstaw to wystygnięcia.

W misce utrzyj margarynę i dodawaj porcjami zimny grysik. Tak przygotowaną masą przełóż wcześniej upieczone placki. Wierzch można polać polewą lub posmarować niewielką ilością masy. Najlepiej smakuje następnego dnia, ponieważ ciasto potrzebuje czasu na zmięknięcie.

3 komentarze:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów