Mmmm... pycha! Mięciutkie i delikatne :) To ciasto jest tradycja w naszym domu!
Składniki:
Na ciasto
- 60 dag mąki
- 7 dag margaryny
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka sody
- 1 łyżka przyprawy do piernika
Masa:
- 1 litr mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 1 szklanka kaszy manny
- 120 g masła
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj masło i lekko posiekaj, następnie wbij jajka, dodaj cukier puder, miód sodę i przyprawę do piernika. Zagnieć ciasto i podziel na trzy części. Każdą rozwałkuj na cienkie placki i upiecz w rozgrzanym do 180C piekarniku przez ok 25 min.
W garnku zagotuj 3,5 szklanki mleka. W misce utrzyj na białą masę żółtka z cukrem, dodaj pozostałą cześć mleka i dokładnie rozmieszaj. Następnie kiedy mleko zacznie już kipieć wlej przygotowaną masę jajeczną i wsyp kaszę manną. Całość gotuj na małym ogniu, aż do zgęstnięcia. Odstaw to wystygnięcia.
W misce utrzyj margarynę i dodawaj porcjami zimny grysik. Tak przygotowaną masą przełóż wcześniej upieczone placki. Wierzch można polać polewą lub posmarować niewielką ilością masy. Najlepiej smakuje następnego dnia, ponieważ ciasto potrzebuje czasu na zmięknięcie.
Bardzo smaczne ciasto! :]
OdpowiedzUsuń...ale smakowicie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń