sobota, 6 sierpnia 2016

Pizza na cukiniowym spodzie

Pizza na cukiniowym spodzie...? brzmi dość nietypowo, a jednak! Nie dość że wspaniale smakuje i jest o wiele zdrowsza od tradycyjnej to jest też szybsza w przygotowaniu, ponieważ nie musimy tracić czasu aż ciasto wyrośnie i będzie gotowe do pieczenia.

Składniki:
  • 2 szklanki startej cukinii
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 duże jajko
  • ok. 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • koncentrat pomidorowy
  • oregano
  • żółty ser
  • ulubione dodatki ( wcześniej podsmażone)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 C. Cukinię odsącz z nadmiaru wody, dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Ciasto rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i uformuj okrągły placek. Piecz przez ok 15 min, następnie za pomocą drugiego arkusza papieru przewróć spód na drugą stronę i piecz przez kolejne 15 min. 

Gotowe ciasto posmaruj koncentratem, posyp obficie suszonym oregano i poukładaj ulubione dodatki. Wierz posyp startym żółtym serem i jeszcze na chwilkę włóż do piekarnika, aby ser się ładnie stopił.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów