piątek, 5 sierpnia 2016

Pasztet domowy

Przygotowanie tego pasztetu wymaga trochę czasu i pracy, ale warto!. Szkoda tylko że nie robi się go tak szybko jak szybko znika :)


Składniki:
  • 3 udka
  • 1/2 kg surowego boczku
  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
  • 1 kg surowej szynki lub łopatki 
  • 5 jajek
  • 2 cebule
  • 1 duża bułka
  • 2 szklanki bułki tartej
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • sól
  • słodka papryka w proszku
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Wątróbkę dokładnie oczyść z żółtych błonek ( powodują one gorzki smak) i podsmaż na rozgrzanej patelni, następnie dodaj posiekaną cebulę i jeszcze chwilę smaż aż satnie się szklista. Mięso z szynki i boczek pokrój w większą kostkę, a udka tylko opłucz zimną wodą. Całe mięso przełóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Kiedy będzie gotowe, wyciągnij na talerz i odstaw do wystygnięcia. 

Do miski wsyp bułkę tartą oraz porwaną bułkę zwykłą. Całość zalej wywarem z mięsa tak, aby powstała "papka". Z mięsa usuń wszystkie kości oraz chrząstki. Następnie wraz z wcześniej usmażoną wątróbką dwukrotnie przepuść przez maszynkę do mielenia. Dodaj wcześniej namoczone bułki i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Na koniec wbij jajka i dokładnie wymieszaj. W razie gdyby masa mięsna była zbyt gęsta można dolać odrobinę wywaru z mięsa. Gotową masę przełóż do wcześniej wysmarowanych foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 60 minut.


1 komentarz:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów