Przygotowanie tego pasztetu wymaga trochę czasu i pracy, ale warto!.
Szkoda tylko że nie robi się go tak szybko jak szybko znika :)
- 3 udka
- 1/2 kg surowego boczku
- 1/2 kg wątróbki drobiowej
- 1 kg surowej szynki lub łopatki
- 5 jajek
- 2 cebule
- 1 duża bułka
- 2 szklanki bułki tartej
- liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- pieprz ziarnisty
- sól
- słodka papryka w proszku
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Wątróbkę dokładnie oczyść z żółtych błonek ( powodują one gorzki smak) i podsmaż na rozgrzanej patelni, następnie dodaj posiekaną cebulę i jeszcze chwilę smaż aż satnie się szklista. Mięso z szynki i boczek pokrój w większą kostkę, a udka tylko opłucz zimną wodą. Całe mięso przełóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotuj na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie. Kiedy będzie gotowe, wyciągnij na talerz i odstaw do wystygnięcia.
Do miski wsyp bułkę tartą oraz porwaną bułkę zwykłą. Całość zalej wywarem z mięsa tak, aby powstała "papka". Z mięsa usuń wszystkie kości oraz chrząstki. Następnie wraz z wcześniej usmażoną wątróbką dwukrotnie przepuść przez maszynkę do mielenia. Dodaj wcześniej namoczone bułki i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku. Na koniec wbij jajka i dokładnie wymieszaj. W razie gdyby masa mięsna była zbyt gęsta można dolać odrobinę wywaru z mięsa. Gotową masę przełóż do wcześniej wysmarowanych foremek i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C na ok. 60 minut.
Smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń