Zielony groszek jest lekkostrawny oraz odżywczy. Zawiera dużo błonnika oraz wiele składników mineralnych tj. żelazo, wapń czy fosfor oraz witaminy A, B, C, E. Działa także odkwaszająco i regulująco na procesy trawienia, wzmacnia również wzrok i poprawia cerę. Dlatego też warto włączyć go do naszego jadłospisu np. pod postacią takiej oto pysznej pasty, podanej najlepiej na jeszcze ciepłej i chrupiącej grzance :)
Składniki:
- puszka zielonego groszku
- 1 jajko
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1-2 ząbki czosnku
- odrobina soku z cytryny
- sól, pieprz
- słodka i ostra papryka w proszku
Przygotowanie:
Groszek odsącz z zalewy i przełóż do wysokiego naczynia, dodaj jogurt, posiekany czosnek, sok z cytryny i zmiksuj blenderem na gładki krem. Jajko ugotuj na twardo, a kiedy wystygnie drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do pasty i dobrze wymieszaj. Całość dopraw solą, pieprzem oraz ostrą i słodką papryką w proszku. W zależności od upodobań pastę możemy doprawić także ulubionymi ziołami np. miętą czy bazylią.
idealna do pieczywa lub jako dodatek do innych dań :)
OdpowiedzUsuń