Pełnoziarniste, puszyste pszenne bajgle, posypane ulubionymi ziarenkami (siemię lniane, mak, sezam) stanowią niezłą alternatywę dla zwykłych bułek.
Przyciągają uwagę charakterystyczną dziurką po środku, a dzięki obgotowaniu ich we wrzątku przed pieczeniem zyskują mięciutkie, lekkie wnętrze i przepyszną złocistą skórkę. Dodatek miodu nadaje im specyficzny aromat.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej typ 500
- 20 g świeżych drożdży
- 1-2 łyżki miodu
- łyżeczka soli
- 300-350 ml letniego mleka wymieszanego z wodą (pół na pół)
- jajko (do posmarowania)
- ulubione ziarenka (siemię lniane, mak, sezam)
Przygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski (przesiewamy wyłącznie mąkę typ 500), dodajemy drożdże, miód, sól i stopniowo wlewamy letnie mleko z wodą. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 min, po czym odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę, podsypujemy mąką i formujemy wałek. Dzielimy go na równe kawałki, którym następnie nadajemy kształt okrągłych, delikatnie spłaszczonych bułeczek. W środku każdej z nich wycinamy małe kółeczko (np. kieliszkiem). Układamy na blaszce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
Mąkę wsypujemy do miski (przesiewamy wyłącznie mąkę typ 500), dodajemy drożdże, miód, sól i stopniowo wlewamy letnie mleko z wodą. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 min, po czym odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy na stolnicę, podsypujemy mąką i formujemy wałek. Dzielimy go na równe kawałki, którym następnie nadajemy kształt okrągłych, delikatnie spłaszczonych bułeczek. W środku każdej z nich wycinamy małe kółeczko (np. kieliszkiem). Układamy na blaszce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki cukru. Do wrzątku wrzucamy bajgle i gotujemy przez 30 sekund z każdej strony. Wyjmujemy na blachę, smarujemy roztrzepanym jajem i posypujemy np. siemieniem lnianym.
Bajgle wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy na złoty kolor przez 20-25 min.
Bajgle wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy na złoty kolor przez 20-25 min.
Bardzo ciekawy sposób przygotowania, kiedyś spróbuję, bo wyglądają naprawdę świetnie :)
OdpowiedzUsuńWażne by miały odpowiednią grubość. Kiedy będą "za cienkie", łatwo zrobią się twarde ;p
UsuńMmmmniam, bardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńW tym tygodniu zamierzam przetestować Twój przepis i zrobić do pracy bajgle miodowe :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że posmakują :)
Usuńmuszę wypróbować ten przepis :) bardzo lubię wypieki z mąki pełnoziarnistej
OdpowiedzUsuń