niedziela, 11 października 2015

Puszysty sernik z bezą

Serniki są u nas bardzo popularne. Często przygotowuje się je z samej masy serowej z dodatkiem bakalii, jednak dodatek kruchego ciasta oraz delikatnej pianki, pozwalają na uzyskanie nieco wyższego ciasta oraz przełamanie smaku sera.
Sam biały ser jest nie tylko smaczny i zdrowy. Zawiera dużo pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Dodatkowo zawiera sporo wapnia i fosforu oraz witaminy, głównie z grupy B, ale także A, E i D. 



Składniki na ciasto:

300 g mąki
100 g masła
100 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej na stolnicę, Dodaj masło i dobrze posiekaj nożem. Jajko wbij do miski i ubijaj mikserem aż zacznie robić się białe. Następnie dodaj cukier, dokładnie utrzyj i wlej do mąki. Zagnieć ciasto. Gotowe rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając trochę wyższe brzegi. Wstaw na ok 10 min, aby spód delikatnie się podpiekł.

Ser:
1 kg sera białego trzy razy mielonego (może być gotowy z wiaderka)
2 jajka
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 budynie śmietankowe
2,5 szklanki mleka
garść kaszy manny

Przygotowanie:

Jajka wraz z żółtkami wbij do miski i dobrze utrzyj. Stopniowo dodawaj cukier, a następnie po łyżce twarogu. Budynie wymieszaj w zimnym mleku i wlej do masy. Pod koniec wsyp kaszę manną i dokładnie wymieszaj mikserem. Gotową masę (jest bardzo płynna) delikatnie przelać na wcześniej podpieczone ciasto i ponownie wstawić do rozgrzanego do 180C piekarnika na ok 45 min. Pod koniec pieczenia można wyłożyć bezę ubitą z pozostałych 4 białek i 4 łyżek cukru. Piec jeszcze przez ok 15 min.



1 komentarz:

  1. Bardzo lubię serniki. Ten rzeczywiście wygląda na bardzo puszysty i bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów