sobota, 19 września 2015

Gulasz węgierski

Tradycyjna kuchnia węgierska kojarzy się przede wszystkim z pikantnymi mięsistymi daniami, które pachną papryką i pomidorami. A gulasz węgierski to jedno z najbardziej popularnych dań w tym kraju. Najlepiej smakuje podany z kromką ciemnego pieczywa oraz posypany świeżą natką pietruszki. 



Składniki:

  • 600g łopatki wieprzowej 
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ziemniaki
  • 1-2 papryki
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • odrobina kminku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej smalec, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek i chwilkę podsmaż, następnie posyp papryka w proszku oraz kminkiem. Całość delikatnie podsmaż. Dodaj pokrojone w grubą kostkę mięso i smaż aż lekko się przyrumieni. Zalej wodą, tak aby przykryło mięso i duś pod przykryciem przez ok 60 min, Następnie dodaj pokrojone i obrane ze skórki pomidory, paprykę  oraz ziemniaki. Całość duś jeszcze przez ok 20 min. Dopraw solą i pieprzem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów