poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Racuchy ze śliwkami

Te niedoceniane na polskim rynku owoce są źródłem wielu wartości odżywczych oraz korzystnie wpływają na nasz organizm. Wybór mamy ogromny: od popularnych jesienią  węgierek przez mirabelki aż po renklody i wiele innych. 
 Tradycyjnie śliwki stosowane są do wyrobu dżemów, kompotów, marmolad czy powideł. Stanowią dodatek do ciast, sorbetów, knedli, pierogów, ale również można z nich robić sosy i marynaty do mięs. Dzisiaj jednak użyłam ich do zrobienia wspaniałych, smacznych i szybkich racuszków, które świetnie sprawdzą się jako słodki podwieczorek, albo pożywne śniadanie :)


Składniki:
  • 300 g mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 3 jajka
  • 1/2 kg śliwek
  • cukier, sól do smaku
Przygotowanie:
Śliwki wypestkuj i pokrój w kawałki lub kostkę i posyp niewielką ilością mąki. Z drożdży, 2 łyżek ciepłego mleka, cukru i łyżki mąki zrób zrób rozczyn, a następnie odstaw by wyrósł. Do śliwek dodaj jaja, cukier, mleko, odrobinę soli i wyrośnięty rozczyn oraz tyle mąki, by ciasto było dość gęste (by nie lało się z łyżki). Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min. Na patelnie bez tłuszczu lub na rozgrzany olej nakładaj ciasto porcjami (dla ułatwienia możesz zamoczyć łyżkę w oleju) i smaż racuszki z obu stron, aż będą rumiane. Aby mieć pewność, że nie są surowe w środku, wbij wykałaczkę i sprawdź suchość patyczka.


1 komentarz:

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Lista zakupów